Güney Kıbrıs ile Yunanistan’ın, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis başkanlığında dün gerçekleştirilen görüşmelerde, tüm alanlarda bir hareket çerçevesi belirlediği ve sürekli temas halinde bulunulması konusunda uzlaşmaya vardığı bildirildi.

Rum basını, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın dün gittiği Güney Kıbrıs’taki temaslarına ve bu temaslar çevresinde yapmış olduğu açıklamalara geniş yer verdi.

Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas ve Devlet Bakanı Nikos Pappas’ın eşlik ettiği Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın temaslarında, Kıbrıs sorunu, ekonomi, ikili ilişkiler ve bölgesel sorunları ele aldığı da belirtildi.

Gazeteler ayrıca Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın seçimleri kazanmasının ardından ilk yurt dışı ziyaretini Güney Kıbrıs’a gerçekleştirmesine de dikkat çekildi.

Fileleftheros gazetesi, “İleriki Adımları Kodladılar-Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nda Kıbrıs Sorununa İlişkin Hukuk Grubu Kuruluyor” başlıklı haberinde, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis arasındaki görüşmede ele alınan konulara yer verdi.

Habere göre, Yunan Başbakanı Çipras ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ilk önce baş başa görüştü. Görüşme, daha sonra her iki liderin yakın çalışma arkadaşlarının katılımıyla devam etti.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas’ın, Kıbrıs sorununun ele alındığı sırada, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nda Kıbrıs sorununa ilişkin bir hukuk grubunun oluşturulacağından bahsettiğini yazan gazete, söz konusu hukuk grubunun, karşılıklı bilgilendirme, hukuki yardım ve koordinasyon konularında Güney Kıbrıs ile sürekli temas halinde olacağını belirtti.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın, Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın, İsrail ve Mısır ile olan üçlü işbirliğinin, kendi döneminde de devam edeceğini belirttiğini yazan gazete, Çipras’ın, bunların, Türkiye’ye karşı cephe olarak addedilmemesi gerektiğini de dile getirdiğini belirtti.

Habere göre, Çipras, Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın Doğu Akdeniz bölgesinde oynaması mümkün olan role değinirken, Libya ile Ukrayna’daki durumu da ele aldı. Çipras, Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın istikrar ayağını teşkil ettiğini ifade etti.

Çipras ve Anastasiadis, Rusya’ya karşı yaptırımları da ele aldı.

MEB’DEKİ FAALİYETLER

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisindeki araştırmalar konusunda Çipras ile yakın çalışma arkadaşlarını ayrıntılı bir şekilde bilgilendirdi.

Araştırmalara ilişkin olarak rol oynayanlar konusunda bütünlüklü bir imaja sahip olmak adına bir dizi  izahat talep eden Çipras’ın, Yunan planlarının ise, olguların incelenmesinin ardından ileriye götürüleceğini ifade ettiği belirtildi.

Habere göre, Çipras, Yunan hükümetinin önünde tüm veriler ve olgular olmadan herhangi bir faaliyet ve harekette bulunmayacağını da ifade etti.

“KIBRIS SORUNU, EKONOMİ, AB VE BÖLGESEL KONULAR ELE ALINDI”

Alithia gazetesi “Her Şeyde Anlaştılar” başlıklı haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile Yunanistan Başbakanı Alksis Çipras’ın Kıbrıs sorununa ilişkin her konuda uzlaşmaya vardığını; ekonomi, enerji konuları ve Ukrayna konusunda ise uyum içerisinde olduklarını yazdı.

Anastasiadis ve Çipras arasındaki görüşmede, Kıbrıs sorunu, ekonomi, AB ve bölgesel konular gibi dört esas başlığın ele alındığını yazan gazete, Kıbrıs sorununda, gerek Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’i içerisindeki Türk “meydan okumalarının” göğüslenmesi için ne yapılması gerektiği, gerekse müzakerelerin yeniden başlamasına ilişkin uygun ortamın  nasıl yaratılacağına ilişkin mutlak görüş birliğinin bulunduğunu belirtti.

Habere göre, her iki taraf, teknokratik ve siyasi düzeyde yakın ve geliştirilmiş bir ilişki bulunması konusunda uzlaşmaya varırken, Kıbrıs sorunu ile sistematik bir şekilde uğraşacak olan ortak bir grubun kurulması düşüncesini de ele aldı.

Çipras, zaman faktörünün, adanın bütünün aleyhine işlediğini, bu nedenden dolayı iki toplumlu, iki bölgeli federasyon zemininde işlevsel ve yaşayabilir bir çözüm bulunması gerektiğini dile getirdi.

İki toplum arasında ilişkilerin sürdürülmesi gerektiği düşüncesinde olan Cipras’ın, ziyareti çerçevesinde iki toplumdaki sivil toplum örgütleri ile temasları da dahi ettiğini belirtti.

Ekonomi konusunda her iki ülkenin, reformlar üzerine yoğunlaşması gerektiğine dikkat çekildiğini belirten gazete, yeni istihdamlara neden olacak kalkınmanın da ön planda tutulması gerektiğinin altının çizildiğini yazdı.

Habere göre, enerji konusu ele alınırken, Yunanistan’ın, Güney Kıbrıs-Yunanistan-Mısır ve Güney Kıbrıs-Yunanistan-İsrail arasındaki üçlü işbirliklerin devam etmesi yönünde teyitte bulunurken, enerji merkezli olarak komşu ülkelerle ilişkilerin daha da ileriye götürülmesi üzerinde durdu.

Çipras ayrıca ENI/KOGAS ve Noble Energy’nin çalışmaları konusunda bilgi istedi.

ÇİPRAS VE ANASTASİADİS’İN ORTAK BASIN TOPLANTISI

Rum gazeteleri, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in ortak basın toplantısında yapmış oldukları açıklamaları da geniş bir şekilde yer verdi.

Alithia gazetesine göre, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Anastasiadis ile görüşmesinden önce basının önünde Nikos Anastasiadis’e hitap ederken, “Kıbrıs kalbimizde ve aklımızdadır” ifadesini kullandı.

Çipras görüşmeden sonra yaptığı açıklamada ise, Kıbrıs sorununun çözümünün, Türk-Yunan ilişkilerinin ve sıkıntılı bölge için mihenk taşı olduğunu söyledi.

Çipras,  “Barbaros gemisinin gelmesiyle Kıbrıs Cumhuriyeti’nin MEB içerisindeki egemenlik haklarının ve kıta sahanlığının ihlal edilmesinin, uluslararası hukukun çiğnenmesini teşkil ettiğini” ileri sürdü.

Yunanistan Başbakanı Çipras ayrıca Yunanistan’ın yeni hükümetinin, Rum Yönetimi’nin iki bölgeli, iki toplumlu federasyon temelinde BM kararları çerçevesinde yaşayabilir ve işlevsel çözüm çabalarına destek vermeye devam edeceğini belirtti.

“KIBRIS SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ, TÜRK-YUNAN İLİŞKİLERİNİN MİHENK TAŞIDIR”

Fileleftheros gazetesine göre, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ise açıklamasında, Yunanistan ile Güney Kıbrıs’ın, en kısa zamanda müzakerelerin yeniden başlaması amacıyla, Türkiye’nin, Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’i içerisindeki meydan okumalarının göğüslenmesi konusunda koordineli şekilde çabalanması konusunda uzlaşmaya vardı.

Anastasiadis, Çipras ile gerçekleştirdikleri diyalog çerçevesinde, Yunanistan Başbakanı Cipras’ın, Yunanistan-Türkiye ilişkilerinin Kıbrıs sorunundan geçtiği şeklindeki görüşünün de teyit ettiğini belirtti. 

Aleksis Çipras, Anastasiadis’le görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın aynı frekansta olduğunu söyledi. “Kıbrıs sorununun çözümü Türk-Yunan ilişkilerinin mihenk taşıdır” diyen Çipras, Rum Yönetimi’nin çözüm yönündeki çabalarına destek belirtti.

Çipras, Barbaros’un bölgede bulunmasının, sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarının ve uluslararası hukukun ihlali olduğunu ve  müzakerelerin yeniden başlayabilmesi için bunun kaldırılması gerektiğini” savundu.

Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın karmaşa içerisindeki Güneydoğu Akdeniz bölgesindeki istikrar kapıları olduğunu da söyleyen Çipras “Yunanistan ve Kıbrıs olmadan Avrupa’nın güneydoğu ayağı sakat olur. Sadece ekonomik hesaplar yapanlar, bu gerçeği anlayacaklar” ifadesini kullandı.

ÇİPRAS’IN GELİŞİ VE TEMASLARI

Çipras’ın Rum Başkanlık binasına gelişini ve buradaki temaslarını, aralarında Kıbrıslı Türklerin de bulunduğunu birçok yabancı gazeteci takip etti.

Rum Başkanlık binasında, Makarios’un heykeline çelenk koyan Çipras, daha sonra Rum Yönetimi Başkanı ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından ise Çipras ve Anastasiadis basına açıklamalarda bulundu.

Çipras, Rum Başkanlık binasından ayrıldıktan sonra hapishanede gömülü EOKA’cı Mezarlığı’nı ziyaret ederek, çelenk koydu.

Yunanistan Başbakanı Çipras daha sonra Rum Kilisesi Başpsikoposu II.Hrisostomos, Meclis Başkanı Yannakis Omiru, parti başkanları, Rum Yönetimi eski Başkanı Dimitris Hristofyas ve Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum sivil toplum örgütleriyle bir araya geldi.

“NİKOSLAR KALSIN....”

Fileleftheros gazetesi Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas’ın, Rum Başkanlık binasındaki resmi görüşmeler başlamadan önce gerek kendisini, gerekse Nikos Anastasiadis, Yunanistan Devlet Bakanı Nikos Pappas, Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’i kast ederek  “herkes gitsin Nikos’lar kalsın ” şeklinde şaka yaptığını yazdı.

Habere göre, Rum Kilisesi Başpiskoposu II.Hrisostomos’un, Aleksis Çipras’a ziyareti sırasında Çipras’a zivaniya ve Kıbrıs’a özgü mezeler ikram etti.

SOSYAL MEDYADA ANASTASİADİS’İN GAFI KONUŞULDU

Politis gazetesi sosyal medyanın dünkü ana maddesinin, Yunanistan Başbakanı Çipras’ın Güney Kıbrıs ziyaretinin ve açıklamalarının değil, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in “hidrokarbon” kelimesi yerine “karbonhidrat” kelimesini kullanmasının olduğunu yazdı.

Anastasiadis’in ikinci kez “hidrokarbon” kelimesi ile “karbonhidrat” kelimesini karıştırdığına da dikkati çeken gazete, sosyal medyada yer alan bazı yorumlara da yer verdi.

Habere göre Anastasiadis için “Nikos söyle, Total gidecek, KELLOGS gelecek”, “Başkanı’nın konuşmasını Viktoras mı, Skarmutsos mu yazdı?”, “Karbonhidratlardan sonra proteinlerle ne yapacağımızı görelim” şeklinde yorumlar yapıldı.

KASULİDİS-KOCAS GÖRÜŞMESİ

Fileleftheros gazetesi Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ile Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas’ın dün öğleden sonra baş başa bir görüşme gerçekleştirdiğini yazdı.

Habere göre, görüşmede işbirliği konuları ele alındı ve her iki bakan sürekli temas halinde olunması konusunda anlaşmaya vardı.

ÇİPRAS’IN GÜNEY KIBRIS ZİYARETİ BAŞLIKLARI

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın ziyareti Rum basınında şu başlıklarla yer aldı:

Politis “Yunanistan ve Güney Kıbrıs İçin Tek Yol Ortaklarla Uzlaşma-Aşamalı Olarak Değişen Avrupa’da Birlikte”; Alithia “Her Şeyde Anlaştılar-Anastasiadis-Çipras Kıbrıs Sorununda Ortak Rota Çizgisini Belirledi ve Ekonomi ile Kalkınmaya Yöneldi”; Fileleftheros “Rota Çizgisini Belirledi- Çipras: Kıbrıs Sorununda Kırmızı Çizgiler, Jeopolitik Rol ve Krize Karşı Mücadele”; Simerini “Yunan Başbakanı’nın İlk Ziyareti İyi İzlenimler Bıraktı-Ton Farkına Rağmen Ortak Eylem”; Haravgi “Sizi Yanımızda İstiyoruz-Yunanistan ve Güney Kıbrıs Aynı Tahkimatta”