Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın ziyaretinin ardından Rum siyasi partileri birbirine girdi. AKEL DİSİ Başkanı Averof Neofitu’yu Çipras hükümetinin altını oymakla suçladı, Neofitu da AKEL’i tribünlere oynamakla suçladı.

Simerini “AKEL-Averof Neofitu Arasında Yunanistan Zıtlaşması” başlıklı haberinde AKEL Basın Sözcüsü Yorgos Lükaidis imzasıyla yayımlanan açıklamada DİSİ Başkanı Neofitu’yu, Troyka’yı anti demokratik bulan ve yapısının değiştirilmesini isteyen Çipras’ın bu talebinin kabul edilemeyeceği açıklaması ile yeni Yunan hükümetinin altını oymakla suçladığını yazdı.

Gazeteye göre Neofitu’nun, partisinin ve hükümetinin tezlerini dile getirme hakkına sahip olduğu ve kamuoyunun takdirine bırakıldığı belirtilen açıklamada Neofitu’ya şu eleştiriler yöneltildi:

“1-Hükümet ve DİSİ, yeni Yunan hükümetinin (Çipras’ın) mantıklı ve haklı taleplerine alenen destek beyanında bulunmalarının üzerinden 24 saat bile geçmeden Kıbrıs ve Yunan halkları ile alay edip dalga geçti.

2-Atina’nın, kreditörleriyle çetin bir müzakere turunda bulunduğu bir anda Yunan hükümeti ve Yunan halkına destek vermek yerine altını oymayı seçti.

3-Zenginliğin halk ve çalışanlar yerine, yerli ve yabancı büyük çıkar sahipleri menfaatine paylaşılmaya devam etmek çabasıyla, körü körüne Troyka ve memorandum boyunduruğu altına girmedeki ısrarları. Bunun manifestoları olduğunu söylemeye devam ediyorlar.”

Bunun üzerine Averof Neofitu’nun da yazılı açıklama yaparak AKEL’e cevap verdiğini belirten gazete “Avrupa Parlamento Haftası çerçevesinde ne Yunanistan’dan ne de yeni Yunan hükümetinden söz ettiğini” belirterek hakkındaki suçlamaları reddettiğini yazdı.

Habere göre Neofitu 3-4 Şubat’ta Brüksel’de Avrupa Milletvekilleri ve ulusal meclislerin temsilcilerinin katılımıyla “Avrupa’nın ekonomi politikaları” konulu Avrupa Parlamento Haftası düzenlendiğini, gündemde Yunanistan veya yeni Yunan hükümetiyle ilgili hiçbir konu bulunmadığını belirterek “Yunan hükümetinin Avrupa kurumları ve ortaklarıyla müzakerelerinin sonuçları Kıbrıs’taki tribünlere yönelik açıklamalarla belirlenmeyecek” dedi.

Haravgi haberi “Neofitu Yunan Tezlerini Desteklemedi... Parlamenterler Konferansında Söyledikleri Videoya Kaydedilmiştir” başlığıyla aktardı.

Gazete dünkü yazılı açıklamasında yalan söylemekle suçladığı Neofitu’nun AB’nin Ekonomik Yönetimi konulu parlamenterler konferansında yaptığı konuşmanın birkaç yerinde, Yunanistan’ın veya Yunan hükümetinin adını kullanmadan şu sözleri sarf ettiğini vurguladı:

“Avrupalı vergi yükümlülerine daha çok mu yüklenmek istiyoruz”, “dayanışmanın ötesinde adalet de olmalıdır ve birilerinin borçlanması başka birilerinin de ödemesi adil değildir”, “Ek borçlanma ile kalkınma sürdürülebilir değildir, kalkınmayı bütçe iyileştirmesiyle sağlamalıyız” ve “Avrupa’nın geleceği olabilmesi için, aramızdaki bazı ülkelere ne kadar zor da gelse, kuralların izlenmesi gerekir, kurallara uymayı öğrenmeliyiz”

Fileleftheros da haberi “Aleksis Çipras Lefkoşa’da Kanları Tutuşturdu” başlığı altında özetledi.