Yunanistan Başbakanı Akelsis Çipras, Rum meclisinde yaptığı konuşmada, Güney Kıbrıs’ın Kıbrıs sorunundaki tutumuna tam destek belirtti.

Politis ve diğer gazeteler, Çipras’ın Güney Kıbrıs ziyareti çerçevesinde dün Rum meclisinde konuştuğunu ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs sorununa ilişkin tutumuna tam destek belirttiğini yazdı.

Çipras’ın, Yunanistan ekonomisinin desteklenmesi konusundaki çabalarının da Güney Kıbrıs tarafından desteklenmesini istediği kaydedildi.

Habere göre, Çipras, başbakan seçildikten sonra ilk ziyaretini “kardeş Kıbrıs’a” yapmasının sebebinin bir geleneği yerine getirmek için değil, Helenizm’in ortak geçmişi ve bölgede uluslararası hukuku sağlama yönündeki ortak çabaların iki ülkeyi birleştirmesi olduğunu söyledi.

Kıbrıs sorununun BM kararları temelinde çözülmesinin Yunan dış politikasının temel unsurlarından biri olduğunu ifade eden Çipras, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin toprak bağlamında iki kesimli, anayasal bağlamda ise iki toplumlu, tek uluslar arası kimliğe ve egemenliğe ve siyasi eşitliğe dayalı bir federasyona dönüşmesini hedefleyen müzakereleri desteklediklerini” vurguladı.

Çipras, BM Genel Sekreteri’nin iyi niyet misyonunu, iki toplumlu diyalogu ve Anastasiadis-Eroğlu ortak açıklaması temelindeki müzakere sürecini desteklemeye hazır olduklarını belirterek, “Kıbrıs Cumhuriyetini yok sayacak dörtlü ya da diğer türden müzakereleri kabul etmediklerini” ifade etti.

Konuşmasında Kıbrıslı Türklere de değinen Çipras, “Kıbrıslı Türklerin, Kıbrıs Cumhuriyeti ve Kıbrıs halkının ayrılmaz bir parçası olduğunu ve etkin rolünün geliştirilmesi gerektiğini” öne sürdü.

Çipras ayrıca Kıbrıslı Türklere, “Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki kışkırtıcı politikalarını desteklemeyerek, krizin aşılmasına katkı koymaları” çağrısında bulundu.

Türkiye’nin eylemleri sonrasında müzakerelerin devamının imkansız olduğunu belirterek, Rum hükümetinin tezine destek veren Çipras, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ve Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’ye, uygun ortamın oluşması amacıyla girişim üstlenmeleri çağrısında bulundu.

Türkiye’yle tüm diplomatik iletişim kanallarının açık tutulması gerektiğini kaydeden Çipras, iki toplumlu müzakerelerin başarısızlığının hiç kimseye fayda sağlamayacağını vurguladı.

Gazete, Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru’nun da Çipras’ı karşılama konuşması yaptığını ve Yunanistan ile Güney Kıbrıs’ın “Türkiye tarafından maruz kaldıkları kışkırtmalara” değindiğini yazdı.

Omiru, konuşmasında iki ülkenin işbirliği yapmasının önemine de dikkat çekti.

Simerini gazetesi ise haberi, “Atina Oldu Bittileri Kabul Etmiyor” başlığı altında verdi ve Çipras’ın, Rum meclisindeki konuşmasında ülkesinin “oldu bittileri kabul etmeyeceğine” vurgu yaptığını yazdı.

Habere göre, Çipras ayrıca KKTC’nin düzeyinin yükseltilmesi çabalarına karşı durmayı sürdüreceklerini de belirtti.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberleri şu başlıklarla yansıttılar:

Fileleftheros: “Kıbrıs Sorununda Net Görüşler – Çipras, Meclis Kürsüsünden Türkiye’ye, Kıbrıslı Türklere ve BM’ye Mesajlar Gönderdi”; Haravgi: “Kıbrıs ve Yunanistan Aynı Tahkimatta – Yunanistan İnsani Krizin Aşılması Konusunda Lefkoşa’nın Yardımını İstiyor”.