Gazete, Emine Çolak’ın KKTC’de daha çok insan hakları konularındaki faaliyetleriyle tanındığını ve Dışişleri Bakanlığı’na atanmasının birçok çevrede sürpriz olarak nitelendirildiğini belirtti.

Çolak’la Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin gerçekleştirilen söyleşiye de yer veren gazeteye göre, Çolak, Kıbrıs sorununa, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) götürülmeyecek bir çözüm bulunmasının her iki taraf için de önemli olduğunu söyledi. Çolak, insan hakları düzeyinde sorunlu olacak bir çözümün hem yanlış, hem de bir kişinin bile hukuki yola başvurmasıyla yıkılabilecek bir çözüm olacağını kaydetti.

Dışişleri Bakanı Çolak, mülkiyet konusunu kastederek, hukuki doğruların her zaman adalet hissini yaratmayabileceğini ancak kesin tazminat veya mülkiyet hakkının yasal tanınmasının gerçekleşmesi durumunda bunların kabul edilmesi gerektiği, aksi takdirde çözüme ulaşılamayacağını vurguladı.

Her iki tarafın da uzlaşısıyla varılacak bir çözümün her şeyin sonu değil ancak daha büyük bir şeyin başlangıcı olacağını ifade eden Çolak müzakerelerde gizliliğin korunmasına ilişkin olarak ise, halkın bilgilenme ihtiyacına saygı duyduğunu ancak her ayrıntının bilinmesinin verimsizlik yaratacağını belirtti.

Çolak, çözümden sonra geçiş döneminin gerekli olduğuna inandığını da belirterek, garantiler konusunun ise hassas bir konu olduğunu ancak Kıbrıslı Türkler kendilerini ne kadar güvende hissederse Kıbrıslı Rumların da aynı şekilde kendilerini güvende hissedeceklerini ifade etti.