Simerini gazetesi, Todd’un Rum Haber Ajansı’na verdiği mülakatı okurlarına “Çözüm Çerçevesi (Ortak) Açıklamada... Todd’a Göre Kıbrıslılar Sorunun Çözülmesi Beklentisinde... İngiliz Yüksek Komiser Türk Hükümetinin Kıbrıs Sorununun Çözüldüğünü Görmek İstediği ve BM’nin Çabalarını Desteklediği Kanaatinde” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Gazeteye göre “Kıbrıs sorununun çözüm anahtarı, konuyla ilgili bir anlaşmaya varmaları gereken Kıbrıslılardadır. Çözüm Kıbrıs halkının menfaatine olacak. Donmuş bir ihtilafı kimse benimseyemez” diyen Todd, çözümün tek egemenliği, tek vatandaşlığı ve tek uluslararası temsiliyeti olacak iki bölgeli iki toplumlu federasyon olacağını savundu ve “Kıbrıs’ın dostları bu tezi destekliyor” ifadesini kullandı.

Todd, Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay’ın son Londra temaslarını yorumlaması istendiğinde, İngiltere’nin Kıbrıslı Türklerle diyaloğa büyük bir önem verdiğine vurgu yaparak,  “Londra’nın bu konudaki izahatın mantıklı olduğu kanaatindeyim” dedi.

“TÜRKİYE’NİN NATO ÜYESİ OLMASI VE İNGİLTERE’NİN, TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİK SÜRECİNİ DESTEKLEMESİ ÖNEMLİDİR”

Damian Rocderic Todd BM kararlarının ve Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis arasında varılan ortak açıklamanın çözüm çerçevesini belirlediğine vurgu yaptı ve “uluslararası camia çözüme destek veriyor. Türkiye, Yunanistan, İngiltere, Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi, herkes çözümü destekliyor. Kıbrıslılar da çözüm beklentisi içerisinde görünüyor” dedi.

Türkiye’nin çözüme nasıl bir destek verdiği sorulduğunda ise Todd Türkiye’nin NATO’ya üye olmasının ve İngiltere’nin Türkiye’nin Avrupa üyelik sürecine destek veriyor olmasının önemine vurgu yaptı ve  “bu hiçbir şekilde, başkalarıyla olan iyi ilişkilerin antidotu değildir. Türk hükümetinin Kıbrıs sorununun çözüldüğünü görmek istediği, BM çabalarını desteklediği ve bu yönde aktifleşme arzusunu netleştirdiği kanaatindeyim” ifadesini kullandı.

“ORTAK AÇIKLAMA VARILACAK ÇÖZÜM KONUSUNDA NET BİR BEYANDIR”

Türk resmi şahsiyetlerinin ve Kıbrıslı Türk siyasilerin kamuoyuna yönelik açıklamaları ile çözümle ilgili uzlaşmış oldukları arasında zıtlık görüp görmediği sorulduğunda ise “Ortak Açıklama, varılacak çözüm konusunda net bir beyandır” diyen Todd mevcut durumun kabul edilebilir olmadığı fikrine herkesin katıldığını, İngiltere’nin, çözüm yönünde elinden gelen her şeyi yapacağını söyledi, şunları ekledi:

“Parçalar oradadır ancak sonuçta anlaşacak olan iki toplum lideridir, ardından da halk referandumda oylayacak.

“ÇÖZÜMÜN ANAHTARI BURADA, KIBRISLILAR ARASINDADIR”

Todd’a sorunun çözüm anahtarının nerede olduğu da soruldu. İngiliz Yüksek Komiseri, “Burada, bir anlaşmaya varması gereken Kıbrıslılar arasında” cevabını verdi.

Kıbrıs bağlamında, bölgedeki gelişmelerle ilgili görüşü sorulduğunda ise Todd, “Kıbrıs’ın etkilenmediğini ve gelecekte de etkilenmeyeceğini var sayamayız. Fiili durumun olduğu gibi devam edeceğini var sayamayız. Bölgesel sorunlar, Kıbrıslıların Kıbrıs sorununa çözüm bulmalarının önemini güçlendiriyor. AB’nin, bu meydan okumaların göğüslenmesinde birleşik olması İslam Devleti’ne (IŞİD’i kastediyor) set çekilmesi için sürekli, akılcı ve tutarlı bir yaklaşım olması gerekir” dedi.

İngiltere’nin Kıbrıs’ta “Kıbrıs Cumhuriyeti hükümetinden” başka oluşum tanımadığını söyledikten sonra ülkesinin Güney Kıbrıs’la ilişkilerine değinen Todd, “çok sıkı ilişkilerimiz var. İngiltere ve Kıbrıs birçok alanda işbirliği yapıyor” dedi.

Todd İngiliz üslerinin rolüne değinirken “Üsler Kıbrıs, İngiltere, Avrupa ve ortak güvenliğimiz açısından çok önemlidir. Üsler İngiltere ve Kıbrıs’ın tahriklere cevap verebilmeleri açısından çok önemli bir unsurdur.  Kıbrıs önemli bir ticari ortağımızdır ve ticari ilişkilerimizin daha da güçlenmesini diliyorum” diye konuştu.

Aynı gazete ABD’nin Güney Kıbrıs’taki Büyükelçisi John Koenig’in Kıbrıs gazetesine verdiği söyleşinin satır başlarını da okurlarına “Koenig: ‘Çözüm Anahtarı İki Liderin Elindedir’... Amerikan Büyükelçi Türkiye’nin Desteğinden Memnun Görünüyor” başlığıyla aktardı.

Todd’un açıklamalarını Politis “Çözüm Anahtarı Kıbrıslılardadır”, Alithia “Türkiye Çözüm İstiyor... Yeni İngiliz Yüksek Komiseri’nin Söyleşisi”, Fileleftheros “Çözümün Anahtarı Kıbrıs’tadır” başlıkları altında özetledi.