Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün kasım ayının yoğunlaştırılmış son görüşmesinde Eğitim Komitesi kurma kararının, kaydedildiği açıklanan ilerlemeden daha büyük ümit yarattığı bildirildi.

Haravgi haberi “Çözüm Kültürüne Doğru… Her İki Toplumun Okullarında GYÖ ve İki Bölgeli İki Toplumlu Federasyona Katkı Sağlamak İçin Eğitim Teknik Komitesi Kuruluyor… ” başlığıyla manşete çekti.

İki liderin ilerleme ve havadaki konuların yakın gelecekte çözülebileceği inancı belirttiğine dikkat çeken gazete, “Barışa ve İki Bölgeli İki Toplumlu çözüme katkı koymak hedefiyle çalışacak Teknik Komite kurulduğu ilanı daha büyük ümit yarattı” vurgusunu yaptı.

Alithia haberi “İlerleme Çözüm Yolunu Açıyor… İki lider, Mustafa Akıncı ve Nikos Anastasiadis Yoğunlaştırılmış Kasım Görüşmelerinin Tamamlanmasının Ardından, Havadaki Konuların Çözümüne Dair Ümit ve İnanç Oluştuğunu Söylüyor” başlık ve spotlarıyla aktardı.

“BARIŞ DERSİ”

Politis haberi, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, BM armasının görülebildiği fon önüne yerleştirilmiş fotoğraflarını da kullanarak “Barış Dersi… Çözüm Çabası Okula Gidiyor” başlığıyla manşete çekti.

Gazete, Akıncı ve Anastasiadis’in dün, bugünkü olguları saptamak ve  çatışmaları barışa ve birlikte yaşamaya, önyargı, ayrımcılık, ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve aşırılıkla mücadele hedefiyle, eğitimle ilgili teknik komite kurmaya karar verdiklerini belirterek, “Kıbrıs sorununun çözümüne de yardımcı olacak, birlikte yaşama şartlarını yaratma çabası okullara giriyor” vurgusunu yaptı.

Gazete, Kıbrıs Türk tarafının böyle bir komite kurulmasını düşündüğünü ancak Rum tarafının kabul edip etmeyeceğinden emin olmadığına işaret edilen haberde, Rum tarafının da bir süredir Türk tarafından bağımsız olarak, eğitim alanında uygulanabileceğine inandığı bazı eylemler üzerinde çalıştığını belirtti. Haber, şöyle devam etti:

“Öğrencilerin 16 Kasım’da Lefkoşa’nın özgür bölgesinde Kıbrıslı Türklere karşı ırkçı saldırıları ve özellikle olaydan sonra kamuoyundan ve bütün partilerden tepki gelmesi önerinin ileri götürülmesinde katalizör rol oynadı”

“AÇIKLAMASIZ İLERLEME”

Fileleftheros haberi “Açıklamasız İlerleme… Kasım Görüşmelerinden Sorna Anlaşmazlıklar Daraldı Ancak Anlaşmazlıklar Saptanıyor… Olaylardan Sonra Eğitim Teknik Komitesi Kuruldu” başlığıyla aktardı. Haberde, ilerlemenin, anlaşmazlıkların daraltıldığı mantığını taşıdığı ve halen anlaşmazlık olan veya henüz  görüşülmeyen konular bulunduğu kaydedildi.

Habere göre Aralık ayında, Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami ve Rum muadili Andreas Mavroyannis’in her gün, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Asnastasiadis’in de üç kez görüşecek. Anastasiadis’in yoğun programı nedeniyle görüşmelerden biri Pazar günü yapılacak.

“BM YENİ YILLA BİRLİKTE ADIMLARINI HIZLANDIRMAK İÇİN HAREKETLİLİĞİ SÜRDÜRMEYE ÇALIŞIYOR”

Fileleftheros, BM’nin Aralık sonuna doğru yakınlaşmalar ve anlaşmazlıklarla ilgili kapsamlı bir görüntü elde edileceğini kanaatinde olduğuna ve  yeni yılla birlikte adımlarını hızlandırabilmek için Kıbrıs sorunundaki hareketliliği sürdürmeye çalıştığına dikkat çekti.

Yoğunlaştırılmış Kasım görüşmelerinin tamamlandığı dün bütün müdahillerin, bazı konularda –anlaşmazlıkların daraltıldığı mantığıyla- ilerleme  sağlandığı açıkladığı hatırlatılan haberde ancak anlaşmazlıkların sürdüğü veya henüz konuşulmayan konular da olduğuna da dikkat çekildi.

Gazete dünkü liderler görüşmesinin ardından bir değerlendirme veya görüş birliklerine dair bir açıklama yapılmamasının tesadüf olmadığına işaret ederek “hareketliliği ve ilerlemeyi teyit edecek bir eylem olsun diye, geçen günlerde Rum öğrencilerin Kırbıslı Türklere karşı saldırıları ışığı altında, eğitimle ilgili bir teknik komite kurulduğuna vurgu yaptı.

EĞİTİM TEKNİK KOMİTESİ KURULUYOR…

Gazete, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin görüşme sonrasında yaptığı,  Eğitim Teknik Komitesi’nin Kıbrıs’taki ve yurt dışındaki mevcut araştırma ve iyi uygulamaları inceleyeceğini ve eğitimin çatışmaları barışa, birlikte yaşamaya dönüştürülmesi ve önyargı, ayrımcılık, ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve aşırılığın göğüslenmesiyle ilgili araştırma yapacağı açıklamasına yer verdi.

Gazete, Eğitim Teknik Komitesi’nin, KKTC ve Rum eğitim sistemlerindeki okullarda güven yaratıcı önlemler (GYÖ) uygulanmasına dair ortak kabul görecek bir mekanizma oluşturulması ve  her iki toplumdan öğrenci ve öğretmenler arasında temasın ileri götürülmesi yönünde çalışıp iki eğitim sisteminin koordinasyonuna olanak tanıyacak politika ve eylem süreciyle ilgili seçenekler önereceğine de dikkat çekti.

Haberde, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in görüşme sonrasında Rum Başkanlık Sarayı’na dönüşünde yaptığı, “Kıbrıs müzakerelerinde harcanan çabaların sonuç vereceği ümidini terk etmiyorum” açıklamasına da yer verildi.

Gazeteye göre “Şu ana kadar  birçok konuda görüş birliği veya en azından görüş birliğine varma arzusu var ancak karşı karşıya bulunduğumuz zorluklar da var” diyen Anastasiadis “Bunları, iki toplumun birbirinin endişelerine karşılıklı anlayış göstermesiyle aşacağımıza inanmak istiyorum”  ifadesini kullandı.

Gazete, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın görüşme sonrasında, Eğitim Teknik Komitesi kurulmasının önemine dikkat çektiği açıklamasını da okurlarına “Barış Kültürüne İhtiyacımız Var… Masyıs’a Kadar Anlaşma Mümkün” başlığıyla geniş ölçekte aktardı.

RUM ÖĞRETMEN SENDİKALARI EĞİTİM KOMİTESİ KURULMASINI DEĞERLENDİRDİ

Politis,  “POED-OELMEK: Eğitim Çözüm İçin Önemli” başlıklı haberinde ise Rum İlkokul Öğretmenleri Sendikası (POED) ve Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası’nın (POED) Eğitim Teknik Komitesi kurulması kararını Politis’e değer değerlendirdiğini bildirdi.

Gazeteye göre, POED Başkanı Filios Filaktu böyle bir komite kurulması kararını, Kıbrıs  Türk ve Rum sendikaları düzeyinde zaten görüşülen bir  konu olduğuna işaret ederek “doğru yönde” ve “önemli” bir adım diye niteledi, özetle şunları söyledi:

“Eğitim, Kıbrıs sorununda rol sahibidir. Çözüm yeni nesli ve eğitimi etkileyecek. Bazı  tabular, duvarlar, önyargılar tarihteki gerçek olaylar göz ardı edilmeden yıkılabilir. Yani gerçek objektifiyle yaklaşılması gerek.”

OELMEK  Başkanı Dimitris Taliadoros ise  konuyla ilgili görüş belirtmek için Rum Eğitim Bakanı Kostas Kadis’in kendilerine bilgi vermesini beklediklerini söylemekle yetindi. OELMEK’in diğer iki Rum öğretmen sendikasıyla birlikte muadil Kıbrıs Türk sendikalarıyla temas ve diyalog içerisinde olduğunu hatırlatan Taliadoros “Karar doğru yönde, ancak hedefimiz vatanımızı kurtarmak ve yeniden birleştirmek olmalı. Müzakereler aracılığıyla da  bu hedefe erişilebileceğini umuyoruz” dedi.