Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Güney Kıbrıs’ın enerji pozisyonunu destekleyen dört faktöre vurgu yaptı.

Simerini gazetesine göre dün Rum Meclisi Ticaret Komitesi toplantısına katılan Kasulidis, buradaki konuşmasında Güney Kıbrıs’ın enerji pozisyonunu destekleyen 4 faktörden söz etti.

Gazete Kasulidis’in anlattıklarına göre dört faktörü şu şekilde aktardı:

“1. Şirketlerin ilgilerini yeniden alevlendiren Mısır’da Zohr yatağının keşfinin ardından Kıbrıs MEB’inde başka yataklar bulunmasına dair artan ihtimaller.

2. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Mısır, İsrail, Ürdün gibi bölgedeki ülkelerle geliştirdiği işbirlikleri.

3. Kıbrıs’ın AB üyesi olması ve Birliğin iki büyük projesi EuroAsia Interconnector ve Eeastern Mediterranean Pipeline’a (Eastmed) katılması.

4. Ülkenin jeopolitik konumu ve MEB’in (Münhasır Ekonomik Bölge) alanı zira, İsrail gazının da Mısır gazının da Avrupa,’ya taşınmasında Kıbrıs MEB’inden geçilmesi gerekiyor.”

ÇÖZÜM DURUMUNDA BORU HATTININ TÜRKİYE’DEN GEÇME İHTİMALİ VAR

Habere göre Kıbrıs sorununun çözümü durumunda, Türkiye’den geçecek bir boru hattı olasılığını incelemeye hazır olduklarını da söyleyen Kasulidis, Güney Kıbrıs’ın rızası olmadan boru hattının Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği “MEB”inden geçmesi ve İsrail yataklarını Türkiye ile birleştirmesinin mümkün olmadığını savundu.

Bu konuda hukuki ve siyasi sebeplerin de var olduğuna işaret eden Kasulidis, hukuki sebeplerin, hattın Güney Kıbrıs’ın “MEB”inden geçmesi için ikili anlaşmaları gerektiren uluslararası hukuk ve deniz hukukuyla ilgili, siyasi sebeplerin de Güney Kıbrıs’ın rızası yoksa  Türkiye ile anlaşmaya varmasının söz konusu olmadığına dair İsrail’in taahhüdüyle ilgili olduğunu savundu.

Total şirketini 11’inci parseldeki sondajına önümüzdeki sonbaharda başlaması umudunu da dile getiren Kasulidis, ayrıca doğalgaz sıvılaştırma kara terminali konusuna değinerek, düşük miktarlarda rezervlere işaret etti ve mevcut aşamada bunun değerlendirilemeyeceğini söyledi.

Öte yandan Politis gazetesi “Boru Hattı Konusunda İsrail’den Taahhüt” başlığıyla verdiği haberinde, Türkiye ve İsrail ilişkilerin yeniden sağlanmasına yönelik istişareler karşısında Rum Hükümetinin, iki ülkenin enerji planları ve İsrail gazının boru hattıyla Türkiye’ye nakli için anlaşmaya varma ihtimali konusunda endişelenmediğini yazdı.