Haravgi gazetesi AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun Yunanistan’daki “Avgi” gazetesine verdiği söyleşiye yer verdi.

Habere göre AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, söyleşisinde, Kıbrıs sorununun çözümü için, 1977 yılından beridir üzerinde anlaşmaya varılan ve de bugüne kadar çok kez teyit edilen çerçevede, özlü müzakerelerden başka bir yolun bulunmadığını belirtti.

Kıbrıs sorunun çözümü için gerçek bir iradenin var olması durumunda çabanın, iki gidişata yönelmesi gerektiğini belirten Kiprianu, birinci gidişatın “Türkiye’nin sorumluluk taşıdığı krizin aşılması ve bunun aşılabilmesi için de Türkiye tarafından bir girişim yapılması”, ikincisinin ise müzakerelere dönülmesinin hedeflenmesi olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin, Güney Kıbrıs’a yönelik “saldırganlığını” neden kademeli olarak artırdığı şeklindeki bir soru üzerine Kiprianu, Türkiye’nin, “Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisinde var olan doğal zenginliğin, Türkiye’nin katılımı olmaksızın değerlendirilemeyeceği” mesajını göndermeyi arzuladığını savundu.

Kiprianu, Türkiye’nin bunu ilk kez istemediğini, benzer bir mesajı Eylül 2011’de de gönderdiğini, uluslararası toplumun o zamanki tepkisinin ise daha güçlü olduğunu ifade etti.

“Türkiye’ye böyle bir kışkırtıcı davranış sergilemesine neden izin verildiği şeklindeki bir soru üzerine” ise Kiprianu, bunun nedenlerinden birinin, Türkiye’nin önemini ve rolünü yükselten İslam Devleti (IŞİD) ile olan gelişmeler olduğunu savundu.