Haftalık Kathimerini Rum Yönetimi’nin, AB üyelik müzakereleri döneminde ve ilk yıllarında Brüksel’de daimi temsilci görevi de yapan ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis tarafından 2013’te Kayıp Şahıslar Komitesi’ne atanan ve bir yıl sonra da istifa eden emekli büyükelçi Theofilos B. Theofilu’nun çözümde “Federal Bölge” önerisini  öne çıkardı.

Gazetenin “Çözüme Katalizör Olarak Federal Bölge” başlığıyla ve bir tam sayfasına yayarak okurlarına aktardığı öneri özetle şöyle: 

“Kıbrıs sorununa, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin federasyona dönüşümü/değişimi ile çözüm arayışlarına, biri Kıbrıs Türk, öteki Rum toplumu tarafından yönetilecek iki federal devletçik haricinde bir de federal bölge oluşturulması şarttır. Bu, iki toplumu kopmaz şekilde birbirine bağlı tutacak ve ‘ayrılığı’ zor, hatta imkansız hale getirecek.

Federal Bölge Toprağı: Federal Kıbrıs Cumhuriyeti toprağının belirli alanı olacak. Mağusa ve Lefkoşa kazalarında, Kıbrıs Rum federal devletçiği ile Kıbrıs Türk federal devletçiği toprakları arasında büyük bir alanı kapsayacak. Karpaz yarımadasının yaklaşık yarısını kapsayacak ve Kuzey sınırı Kuzey kıyısı olmak üzere: Apostolos Andreas Burnu’ndan başlayıp Yalusa’ya (Yeni Erenköy) ve oradan Yalusa (Yeni Erenköy) -Ay. Androniku (Yeşilköy) –Leonarissu (Ziyamet) -Koma Tu Yalu (Kumyalı), Tavros (Pamuklu), Ay Theodoru (Çayırova), Boğaz- Trikomu (Yeni İskele) yolu boyunca güneybatı istikametinde devam edecek. 

Oradan, Ay. Yorgo (Altınova), Spatariko (Ötüken), Arnadi (Kuzucuk), Limnia (Mormenekşe) Stillous’tan (Mutluyaka)  Prastio’ya (Dörtyol) kadar devam edecek ve Lefkoşa’ya kadar batı istikametini takip edecek. 

Güney’de Apostolos Andreas burnundan başlayıp eski Mağusa’ya (surlariçi) kadar devam edecek. Oradan Mağusa-Lefkoşa eski yolunun kuzey paralelinde Lefkoşa’ya kadar devam edecek. Yeni Lefkoşa-Mağusa yolu da, Timbu (Ercan) Havaalanı da Mağusa Limanı da federal bölge içerisinde kalacak.

Federal Bölge otonom olacak ve federal devletçiklerden hiçbirine tabi olmayacak. Bu bölgedeki yetki iki toplum tarafından ortaklaşa kullanılacak.

Federal bölgede,  Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler, uzlaşılacak nüfusları oranında temsil edilecek ve federal organlara katılacak. Kıbrıslı Rumlara ve Türklere, bu bölgeye geri dönüşte, yerleşimde ve mülk edinmede hiçbir kısıtlama olmayacak. Federal Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bütün organları ve kurumlarının, Kıbrıs’ta merkezi bulunan uluslararası (bölgedeki, Avrupa’daki ve Dünyadaki) örtüler bu federal bölgede merkez edinecek. Yasadışı ‘Yakın Doğu Üniversitesi’  Federal Bölge üniversitesine dönüştürülecek ve Kıbrıslı Rumlar ve Türkler tarafından ortaklaşa ve eşit yönetilecek.”