Güney Kıbrıs’ın Avrupa Parlamentosu’ndaki (AP) milletvekilleri Brüksel’de Rum gazetecilerle buluşmalarında çözümün ekonomik boyutlarıyla ilgili görüşlerini dile getirdi.

Fileleftheros gazetesine göre, DİSİ Milletvekili Lefteris Hristoforu, Kıbrıs sorununda çözüm istediklerini belirterek, Kıbrıs Helenizmi’nin çözümsüzlükten dolayı 42 yıldır büyük bedeller ödediklerini savundu.

Hristoforu, Kıbrıs Helenizmi’nin beklentilerine yanıt veren bir çözümün herkes için perspektifler yaratacağına da işaret etti.

AKEL Milletvekili Neoklis Silikiotis ise, doğru ilkeler temelinde bir çözüm olması umudunu dile getirerek, bununla birlikte ekonomik olarak birçok alanda gelişme olacağına dikkat çekti.

AB’den özellikle Maraş altyapıları için destek istemeleri gerektiğini söyleyen Silikiotis, bağışçıların bulunacağını sözlerine ekledi.

Çözüm ve ekonomi konusuna değinen bir diğer AKEL Milletvekili Takis Hacıyeorgiu ise, Rum AP Milletvekillerinin çözümün maliyetiyle ilgili tüm bilgilere sahip olmadığını, çünkü bunun çözümün çeşitli boyutlarına bağlı olacağını savundu.

DİKO Milletvekili Kostas Mavridis, çözümün ekonomik boyutunun, çözüm planının içeriğiyle değerlendirileceğini belirtti.

EDEK Milletvekili Dimitris Papadakis, “Çözüm ne kadar adaletiz olursa o kadar pahalı olacak” iddiasında bulundu.

Ödenmesi gerekecek tazminatların çok daha yüksek olacağı değerlendirmesinde bulunan Papadakis, “Çözümü kim finanse edecek?” sorusunu sorarak, diğer devletlerin para vereceğine dair bir mit yaratıldığını ileri sürdü.

Dayanışma Hareketi Milletvekili Eleni Theoharus ise Kıbrıs sorununu mülkiyet sorununa dönüştürmenin trajik olduğunu ileri sürdü.

Gerekecek ödeneğin çok yüksek miktarlarda, 30 milyar Euro civarında olacağını savunan Theoharus, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Uluslararası Para Fonu’nda (IMF) para aradığını öne sürdü.

Theoharus, çözümün doğalgazla ya da borç ve yeni bir memorandumla finanse edileceğinin söylenmesinin kabul edilmez olduğu görüşünü de dile getirdi.