Rum Telekomünikasyon Dairesi’nin (ATİK-CYTA), Telecom Italia Sparkle ile yaptığı anlaşma neticesinde, denizaltı fiber optik kablo ağına sahip olacağı belirtildi.

Fileleftheros gazetesi, söz konusu fiber optik kablo ağının Larnaka’ya bağlı Pentashino bölgesinden başlayacağını ve Hanya’daki MedNautilus istasyonunda son bulacağını yazdı.

Söz konusu anlaşmaya ilişkin açıklamanın CYTA ve Telecom İtalia Sparkle tarafından yapıldığını yazan gazete deniz altı fiber optik kablo ağının “Kimonas” ismini taşıyacağını belirtti.

Denizaltı fiber optik kablo ağ bağlantısının CYTA açısından da ayrı bir öneme sahip olduğunu belirten gazete faaliyet düzeyinde “Kimonas’”ın Güney Kıbrıs ve Yunanistan arasındaki iletişim altyapılarının güvenirliliğini destekleyeceğini yazdı.

Gazete yapılan açıklamaya dayanarak, yeni sistem “Kimonas’”ın, “Atina” denizaltı ağı aracılığıyla Atina’ya,  daha sonra Selanik aracılığıyla da Bulgaristan’a kadar genişletileceğini belirtti.

Denizaltı fiber optik kablo ağının, Balkanları ve Merkez Avrupa’yı Mısır ve Orta Doğu’daki başka yerlerle bağlayacak yeni bir telekomünikasyon koridorunun kurulmasına neden olacağını belirten gazete, Telecom İtalia Sparkle’nin genişletilişmiş ağıyla da Türkiye’nin Doğu’ya,, İtalya ve başka Avrupa ülkelerinin Batı’ya yönelik bağlanması imkanının da ortaya çıkacağını yazdı.