Rum Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis’in, Rum Telekomünikasyon İdaresi CYTA’nın özelleştirilmesi kapsamında, dün yeni bir Rum Devlet Telekomünikasyon Şirketi kurulacağını açıkladığı haber verildi.

Yeorgiadis’in dün CYTA’nın özelleştirilmesiyle ilgili hükümet politikasının eksenlerini ortaya koyduğunu yazan Alithia gazetesi, yeni kurulacak olan şirketin CYTA ile paralel şekilde işlev göstereceğini ve yeni kurulacak olan şirkete, stratejik yatırımcı veya yatırımcılar cezp edilmesi için, CYTA’nın yaptığı işlerin büyük kısmının nakledileceğini belirtti.

Habere göre, CYTA’nın olduğu gibi kalacağını açıklayan Rum bakan, çalışanlara ise CYTA’da kalma veya yeni kurulacak şirkete geçme seçeneklerinin tanınacağını belirtti.

Politis gazetesi ise “Yeni CYTA Satılık” başlıklı haberinde, CYTA’nın özelleştirilmesi kapsamında, yatırımcı cezp edilmesi için tüzel kişiliği olan özel bir şirket kurulacağını yazdı.

CYTA’nın tüzel kişiliğe sahip özel bir şirkete dönüştürülmesiyle ilgili anayasal sorunların, yeni bir şirket kurulmasına yol açtığını yazan gazete, yeni kurulacak olan şirkete CYTA’nın faaliyet ve personelinin nakledileceğini belirtti.

Çalışanların çalışma ve emeklilik haklarının herhangi bir zarara uğramayacağını da dile getiren Yeorgiadis, yeni şirketin CYTA’nın özelleştirilmesiyle ilgili bir araç teşkil edeceğini ve yeni şirkete yatırımcıların katılmasıyla, anayasada değişiklik yapılmasına da gerek kalmayacağını belirtti.

Fileleftheros gazetesi konuyla ilgili haberinde, yeni kurulacak olan şirketin özelleştirileceğini yazarken, Haravgi ise haberinde, anayasaya aykırı olan durumun, yeni şirketle aşılmak istendiğini belirtti.

Simerini ise manşet haberinde, Yeorgiadis’in açıklamasının şaşkınlık yarattığını ve çalışanların bakandan izahat beklediklerini yazdı.