Rum Hükümeti’nin, Rum Telekomünikasyon İdaresi’nin (CYTA) özelleştirilmesiyle ilgili yasa tasarısının Meclis’te onaylanmaması olasılığına karşı B planı hazırladığı bildirildi.

Simerini gazetesi, Troyka’nın, Güney Kıbrıs’a vereceği bir sonraki kredi dilimi için şart koştuğu Kamu İktisadi Teşebbüsleri’nin (KİT) özelleştirilmesi çerçevesinde, Rum Meclisi’ne yasa tasarısı sunulacağını; ancak özelleştirmelerin oldukça tartışmalı bir konu olması ve yasa tasarısının Meclis’ten geçmeme olasılığının bulunması nedeniyle, Hükümetin, bir sonraki kredi dilimini garanti altına almak adına yeni bir plana giriştiğini yazdı.

Gazete, CYTA’nın dün, DİKO ve Vatandaşlar İttifakı’ndan, özelleştirmeyle ilgili yasa tasarısına onay vermeyeceklerine dair teyit aldığını kaydederken, yarın da KS EDEK ve EURO. KO ile görüşeceğini belirtti.
Haberde, Hükümetin B Planı’nın içeriğine dair detay verilmezken, yasa tasarısının reddinden doğacak olumsuzluklarla mücadele konusunda bazı tedbirler bulunduğuna işaret edildi.

AİK İKİYE BÖLÜNÜYOR, KONU HAFTAYA RUM BAKANLAR KURULU’NA SEVK EDİLİYOR

Öte yandan Haravgi gazetesi de, bir diğer Kamu İktisadi Teşebbüsü olan Rum Elektrik İdaresi’nin (AİK) ikiye bölünmesine artık kesin gözle bakıldığını ve konunun, haftaya Rum Bakanlar Kurulu’na sevk edileceğini yazdı.

Haberde, yabancı uzmanlar tarafından (Exergia S.A ve MRC) yapılan çalışmaya göre, AİK’in, biri elektrik tedarik edilmesi ve üretimi, diğeri de elektrik şebekelerinden sorumlu iki ayrı kurum haline dönüştürülmesinin planlandığı belirtildi.

Gazete, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in dün, AİK yetkilileriyle bu konuyu görüştüğünü ve görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, AİK yetkilileriyle bu konuda görüş alışverişi yaptıklarını ve sunulan önerilerin çoğunun, Bakanlar Kurulu’na gidecek yasa önerisine ekleneceğini söylediğini yazdı.