Rum siyasi partilerinin, 15 Temmuz 1974’te Yunan Cuntası’nın Kıbrıs’ta yaptığı darbenin 41’inci yıldönümünü kınayan açıklamalar yaptıkları, öte yandan darbenin yıldönümü dolayısıyla Güney Kıbrıs’ta çeşitli etkinlikler düzenleneceği haber verildi.

Alithia gazetesi, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Rum Meclisi’nin darbe ve Barış Harekâtı’nı kınamak için bu sabah düzenleyeceği özel oturuma katılacağını, ardından da darbede ölenleri anmak için Strovolos’taki Theo Sofya kilisesinde gerçekleştirilecek olan anma töreninde yer alacağını yazdı.

Öte yandan gazete, darbe sırasında öldürülerek “Ay. Konstantinu ve Eleni Mezarlığı’nda” toplu mezara gömülen ve yakın zamanda kalıntılarına ulaşılıp, DNA metoduyla kimlikleri tespit edilen “17 direnişçinin” toplu cenaze törenlerinin de bugün yapılacağını anımsattı.

Gazete, cenaze töreninin bu sabah 11,00’de Strovolo’daki Theo Sofya kilisesinde gerçekleştirileceğini ve buna Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in katılacağını da belirtti.

Gazeteye göre AKEL partisi, darbenin yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, 15 Temmuz 1974 tarihinin, Kıbrıs’ın yakın tarihinin en karanlık sayfalarından biri olarak kayda geçtiğini ifade etti.

Habere göre DİKO partisi ise açıklamasında, hayatını kaybedenler için en iyi anma şeklinin, özgürlük ve haklı çıkmak için ödün vermeden mücadele edilmesi olduğunu belirtti.

ETKİNLİKLER

Politis gazetesi ise haberinde, AKEL ile EDEK’in darbenin yıldönümüyle bugün bazı etkinlikler düzenleyeceklerini yazdı.

Gazete AKEL’in bu akşam saat 8’de Eğlence’deki “Skali” amfitiyatrosunda, darbe ve Barış Harekâtını kınamak için bir etkinlik düzenleyeceğini ve etkinliğin baş konuşmacısının AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu olacağını kaydetti.

Gazeteye göre EDEK partisi de bu akşam Lefkoşa Rum kesiminde bir etkinlik düzenleyecek.

Haberde, bu etkinlikte darbeyle ilgili gizli belge ve bilgilerin ortaya konacağı ifade edildi.