Fileleftheros’un haberine göre EDEK Başkanı Marinos Sizopulos darbecilerin tarafında çarpışırken öldürülen RMMO komandoları için anıt dikileceği haberleri nedeniyle Rum Yönetimi Başkanlığı’na mektup göndererek izahat istedi.

Rum Başkanlık Sarayı’ndan yapılan açıklamada “Rum Bakanlar Kurulu’nca geçen Ağustos ayında onaylanan 25 bin Euro’luk ödeneğin anıt dikilmesi için değil, Konstantino ve Eleni Mezarlığı’ndaki kazı çalışmaları nedeniyle tahrip olan komando mezarlarının tamiri için olduğu” belirtildi.

Açıklamada, darbe sırasında ölen komandolara ait 16 mezarın açılması sırasında mezarların tahrip olduğu ve tamirleri için Rum Bakanlar Kurulu’nun, “Milli Muhafız Ordusu Ölüleri ve Aileleri Eşgüdüm Komitesi”ne, “hibe” olarak 25 bin Euro ödeneği onayladığı belirtildi.

Ayrıca, Rum Yönetimi Başkanlığı’nın direktifi ve “Direniş Savaşçıları Kütüğü Oluşturulması ve İdamesi Komitesi”nin işbirliğinde meşruiyeti ve cumhuriyeti savunurken ölenler için de Rum Başkanlık Sarayı’nın ana girişi karşısındaki parka anıt dikileceği ve bunun için de 75 bin Euro’luk ödenek ayrıldığı kaydedildi.

AKEL Basın Sözcüsü Yorgos Lukaidis Rum Yönetimi Başkanlığı’nın, bu açıklaması ile AKEL’in, Rum Bakanlar Kurulu’nun anıt inşasına 25 bin Euro’luk ödenekle destek olacağı yönündeki şikayetini doğrulamış olduğuna dikkat çekerek “Bu karar, DİSİ-Anastasiadis hükümetinin tarihi gerçekleri çarpıtma, Grivas’ı ve EOKA B’yi kahramanlaştırma çabalarının devamı niteliğindedir” dedi.