Kıbrıslı Rumların o dönemdeki lideri III. Makarios’a 15 Temmuz 1974’te düzenlenen darbe sırasında, Rum ve Yunanlar tarafından öldürülen Rumların topluca gömüldüğü Lefkoşa’nın Rum kesimindeki Ay. Konstantino ve Eleni Mezarlığı’nda salı günü başlayan kazılarda ilk kalıntıya ulaşıldı. Kazı çalışmalarının 10 gün içerisinde tamamlanması bekleniyor.

Politis “Darbe Ölüleri... Kalıntılara Ulaşıldı, Gerçeğin Arifesinde” başlıklı haberinde Rum İnsani Konular Komiseri Fotis Fotiu ve Meclis Başkanı Yannakis Omiru dün kazı alanına giderek Kayıplar Araştırma Komitesi Başkanı Ksenofonda Kalli’den bilgi aldığını yazdı.

Habere göre Kalli, toplu mezarda antropologlar ve arkeologlar tarafından yapılan kazıların 10 gün içerisinde tamamlanmasının beklendiğini, ardından da kimlik tespitine geçileceğini söyledi.

Gazete aralarında, bir Yunan askerin kafatasının Karditsa’da, iskeletinin diğer parçalarının da Lakadamya’da bulunmasını dikkate alarak, Konstantinu ve Eleni Mezarlığı’ndaki toplu mezarın kazılmasına karar verildiğini yazdı.

Haberde, toplu mezara cesetlerin teker teker mi konulduğu yoksa kamyon kasasından dökülerek mi gömüldüğünün, ölülerin kefene sarılı olup olmadığının v.b. ortaya çıkartılması amacıyla kazı çalışmalarının çok dikkatli yapıldığına dikkat çekildi.

Habere göre “Truth Now” isimli sivil toplum örgütü, Rum Yönetimi’ni, Temmuz 1974’te Yunan komandoları gizlice Ada’ya getirirken Lefkoşa Havaalanı bölgesinde Rumlar tarafından düşürülen Noratlas tipi uçağın gömülü bulunduğu “Timvos tis Makedonittisas” (Yunan Askeri Mezarlığı) kazma konusunda Avrupa İnsan Hakları Komitesi’ne (AİHM) verdiği sözü tutmaya çağırdı.

Gazete edindiği bilgilere dayanarak Konstantino ve Eleni Mezarlığı’ndaki toplu mezarın kazı işleri tamamlandıktan sonra sıranın Yunan Askeri Mezarlığı’ndaki toplu mezara geleceğini haberine ekledi.