Avrupa Halk Partisi (AHP) Başkanı Joseph Daul, Güney Kıbrıs’ta temaslarda bulunuyor.

Fileleftheros ve diğer gazeteler, daul’un dünden itibaren Güney Kıbrıs’ta temaslarda bulunmakta olduğunu, bu çerçevede Daul’un Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve diğer yetkililerle görüştüğünü yazdılar.

Gazete, Daul’un Anastasiadis’le görüşmesi sonrasında yaptığı açıklamada, Türkiye’nin AB kurallarına saygı göstermesi gerektiğini, aksi takdirde AB-Türkiye ilişkilerinin ilerleyemeyeceğini söylediğini belirtti.

Habere göre Daul, Güney Kıbrıs’ı ziyaret sebebinin; “dostları olan DİSİ partisini yaklaşan seçimlerde desteklemek ve Kıbrıs ile Türkiye arasındaki işlerin nasıl gittiğini görmek” olduğunu ifade ederek, “Hepimiz kurallara saygı göstermeliyiz. Kurallara saygı yoksa Türkiye’yle ilişkilerde ilerleyemeyiz” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin kurallara uymaması durumunda vize serbestisinin sağlanmasının da söz konusu olmadığını iddia eden Daul, basın özgürlüğüne karşı Türkiye’de olanların ise “doğal şeyler olmadıkları” yorumunda bulundu.

Gazete, DİSİ Başkanı Averof Neofitu’nun temasları sırasında Daul’a eşlik ettiğini, temasların tamamlanmasının ardından ise yaptığı açıklamada, izlediği ilkeli tutum sebebiyle Daul’a teşekkürlerini ilettiğini yazdı.