Dünya Ekonomik Formu toplantısına katılmak amacıyla bugün Davos’a gidecek olan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in temaslarını enerji, ekonomi ve Kıbrıs sorunu olmak üzere üç platformda gerçekleştireceği; Forumda dikkatlerin programlanmış görüşmelerden ziyade rastlantılar sonucu gerçekleşecek görüşmelerde olduğu bildirildi.

Fileleftheros gazetesi, “Ağırlık Rastlantı Görüşmelerinde” başlığı altında verdiği haberinde, bugün Davos’a gidecek olan Anastasiadis’in temaslarına bu akşam ENI şirketi yöneticileriyle başlayacağını, yarın sabah ise TOTAL şirketinin yöneticileriyle bir araya geleceğini yazdı.

Kıbrıs sorununa ilişkin olarak ise Anastasiadis’in, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yla birlikte BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’la bir araya geleceklerini belirten gazete, Genel Sekreterin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin ise forum çerçevesinde Kıbrıs sorununa ilişkin bir seminer organize ettiğini vurguladı.

Gazete, söz konusu seminerde Anastasiadis ve Akıncı’nın beşer dakika konuşacaklarını belirtirken Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun da Kıbrıs konulu bir panelde konuşacağını ifade etti.

Davos’ta katılımcıların genellikle aynı mekanlarda bulunmaları sebebiyle programlanmış görüşmelerden ziyade rastlantısal görüşmelerin önemli olduğu yorumunda bulunan gazete, geçen yılki zirvede Türkiye Başbakanı Davutoğlu’yla Anastasidis’in bu şekilde kısa bir süre görüşme fırsatı bulduklarını hatırlattı.

Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis ise, ne Davos ne de başka bir yerde beşli zirvenin gerçekleşmesinin söz konusu olduğunu yineledi.

Hristodulidis, Kıbrıs’taki iki tarafın anlaşma aşamasında bulunmaları durumunda mevcut garantiler sisteminin kaldırılması amaçlı çoklu bir konferans gerçekleştirilmesi ihtimalini ise göz ardı etmediğini vurgulayarak “ancak bunun Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yasallığını ve müzakerelerin Kıbrıslılık niteliğini etkilemeyeceğini” sözlerine ekledi.

AKINCI’NIN AÇIKLAMALARI

Gazete bir diğer haberinde ise, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın dün Davos’a gidişinde yaptığı açıklamada “ilk kez KKTC Cumhurbaşkanı olarak Davos’ta bulunacağını” söylediğini belirterek Akıncı’nın açıklamalarına yer verdi.

Diğer bazı gazetelerin kullandığı başlıklar ise şöyle:

Politis: “Davos’ta Hem Ekonomi Hem Enerji”.

Simerini: “Davos Kıbrıs İçin Durak – Kıbrıs Sorunu Davos’a Gidiyor”.

Alithia: “Anastasiadis’in Gündeminde Enerji ve Yatırımlar”.

Haravgi: “Dikkatler Davos ve İstanbul’da”.