Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Dünya Ekonomik Forumu çerçevesinde BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’la (ortak) ve de diğerleriyle (ayrı ayrı)  görüşmeleri açısından Davos, Rum tarafında yeni bir cepheleşme yarattı.

Simerini haberi “Eide, Başkan’ın Akıncı’yla Ortak Görüntü Sergilemesinden Dolayı Bayram Yapıyor… Partilerden Davos İçin ‘Şimşekler’… Anastasiadis’in Ziyaretini Sadece DİSİ ve AKEL Faydalı Görüyor” başlığıyla manşete çekti.

Habere göre DİSİ ve AKEL dışındaki partiler,  sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin gerek esas gerek etki yaratma açısından kaybettiği, tek kazançlı olanın, Davos’tan siyasi açıdan yükselmiş çıkan Cumhurbaşkanı Akıncı olduğu düşüncesiyle Davos sonuçlarına ateş püskürdü. DİSİ, Anastasiadis’in fırsatı değerlendirdiği görüşünü ortaya koyarak, Davos ziyaretini çok başarılı bulduğunu açıklarken AKEL, BM Genel Sekreteri’nin katılımının faydalarına dikkat çekti.

Gazete Rum Sözcü Hristodulidis’in  “ne yasadışı oluşumlar ne de yasadışı rejim temsilcileri bu şekilde yükselir” diyerek kaygıları gidermeye çalıştığını ancak BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in ilk kez bütün dünyanın önünde birlikte görüntü vermelerinin önemine dikkat çektiğine vurgu yaptı.

Haberi iç sayfasında detaylandıran gazeteye göre DİSİ, Anastasiadis’in Davos ziyaretinin, sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin uluslararasındaki itibarını yükselttiğini”  savunarak ziyareti başarılı buldu. Anastasiadis’in Davos’ta, Kıbrıs sorununun AB içerisinde çözümü vizyonunu ortaya koyma fırsatını değerlendirdiğini, sonuçları yakında ortaya çıkacak diğer temas ve görüşmeler yaptığını belirtti.

“ULUSLARARASI İLGİYİ KENDİ TEZLERİMİZE, BASKILARI TÜRKİYE’YE KANALİZE ETMEYE ÇALIŞTIK”

AKEL “Kıbrıs sorununun enternasyonalize edilmesi ve sorunun çeşitli yönlerine dair Rum tezlerinin öne çıkarılması için her fırsat ve olanağın değerlendirilmesinin faydalı olduğuna dikkat çekerek “BM Genel Sekreteri’nin şahsen müdahil olmasını ve yürütülmekte olan müzakere prosedürü hakkına doğrudan bilgilendirilmesini de faydalı değerlendiriyoruz” vurgusunu yaptı, şunları ekledi:

“Bizim çabamız, başarabildiğimiz ölçüde uluslararası ilgiyi bizim tezlerimize, basksıları da Ankara’ya kanalize etmekti.”

“DAVOS SAHNESİ SADECE AKINCI’NIN DAHA DA YÜKSELTİLMESİ İÇİN KURULDU”

DİKO, Anastasiadis’in Genel Sekreter ve Akıncı ile ortak görüşmede konuşulanlar hakkında detaylı ve samimi bilgilendirme beklediğini vurgulayarak şunlara dikkat çekti:

”Ancak Sayın Akıncı’nın yerleşikler, garantiler, daimi derogasyonlar, mülkiyet, toprak, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tasfiyesi v.b ile ilgili tekrar ettiği açıklamalarını dikkate alırsak, tam olarak hangi yönlerde ilerleme sağlandı? Genel Sekreter’in kapsamlı çözümle ilgili iyimserliği nerden kaynaklanıyor? Genel Sekreter’in rutin tavsiye ve dilekleri maalesef Davos sahnesinin sadece Sayın Akıncı’nın daha da yükseltilmesi için kurulduğunu gösteriyor.”

“ANASTASİADİS KIBRIS SORUNU VE ÇÖZÜM KONUSUNDA EDİNDİĞİ SOMUT KAZANCI AÇIKLASIN”

EDEK “Davos sonuçları, sorumlu ve objektif şekilde gözden geçirildiğinde Türkiye’nin ve ilk kez Dünya Ekonomik Forumu’na katılan Sayın Akıncı’nın karlı çıktığı net ve şüphe götürmez şekilde ortaya çıkıyor. Başkan Anastasiadis Davos’taki temaslarından Kıbrıs sorunu ve çözüm konusunda edindiği somut kazancı açıklasın” görüşünü ortaya koydu.

EURO.KO Akıncı’nın Davos’ta “Türkiye’nin temsilcisi olarak görünüp konuştuğunu, Kıbrıs’ta işgal olmadığı, Türkiye’nin çözüme katalizör ve yardımcı olduğu, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin işlevsiz olduğu, Kıbrıs’ta iki halkı ve iki devleti temsil eden iki eşbaşkan bulunduğu şeklindeki Türk propagandasının üzerine eklemeler yaptığını” savundu.

“DAVOS BİR HATAYDI, DİLERİZ BEDELİ ÇOK AĞIR OLMAZ”

Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nun “Türk propagandası ve değişmez Türk tezlerinin öne çıkarılması için kürsüye çevrildiği” iddiasında bulunan Ekologlar ve Çevreciler Hareketi şu görüşleri ortaya koydu:

“Akıncı’nın işaret ettiği iki bölgeli iki toplumlu, siyasi eşitliğe dayalı federasyon taahhüdü Kıbrıslı Rumların bir dizi acı tavizinin sonucudur, mantık sahibi kimseyi tatmin edemez. Çünkü çözümsüzlük konusunda, Annan planını reddettikleri için Kıbrıslı Rumları suçladı ve Kıbrıslı Türklerin izolasyonundan söz etti. Davos bir hataydı. Dileriz bu hatanın bedeli çok ağır olmaz.”

NİKOS HRİSTODULİDİS

Gazetenin “ ‘Eşit’ Dönüyorlar” başlıklı haberine göre, Rum iç cephesinde yükselen tepkilere rağmen Sözcü Nikos Hristodulidis, Rum yönetiminin, Anastasiadis’in Davos’ta şu ana kadar yaptığı temaslardan memnun olduğunu açıkladı.

 “Ne yasadışı rejimler ne de yasadışı rejimlerin temsilcileri bu şekilde yükselir” diyen Hristodulidis “Başkan Anastasiadis Akıncı’nın huzurunda Ban Ki Moon’a sunduğu 4 sayfalık belgeyle, suçlama oyunu oynamaya değil, gerçek durumu ortaya koymaya çalıştı” ifadesini kullandı.

Ban’a müzakere masasındaki bütün başlıklar ve çözümün ekonomik yönüyle ilgili dikkatle bilgi verildiğini söyleyen Rum Sözcü “şu anda Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu tarafından teknik incelemeler yapılıyor. Müzakere masasında uzlaşılmayan ve çözümün ekonomik yönünü etkileyen konular var. Buraya, müzakere etmeye gelmedik, Genel Sekreter’e bilgi vermeye geldik” dedi.

Hristodulidis, Anastasiadis’in ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’la görüşmesine değinirken Biden’ın bugün Türkiye’ye gideceğini hatırlattı ve Biden’ın, beraberinde, Anastasiadis’in, müzakere masasındaki, Türkiye’nin somut karar alması beklenen yönlerle ilgili net mesajlarını götüreceğini”  söyledi.

Biden’la enerji konusunun da ele alındığını söyleyen Hristodulidis “Washington Kıbrıs Cumhuriyeti’nin enerji projelerini destekliyor, bölgemizde meydana gelen ortaklıklardan doğacak katma değeri ve enerjinin hem Doğu Akdeniz hem de Avrupa açısından oynayabileceği rolü anlıyor” dedi.

Sözcü, Anastasiadis’in ENI ve TOTAL yetkilileriyle iki önemli görüşme yaptığını, bu görüşmelerde her iki şirketin sözde “Rum MEB”inde daha ileri faaliyetlerde bulunma ilgisinin teyit edildiğini ekledi.

“KIBRIS SORUNU YALNIZ KIBRIS’IN SORUNU DEĞİL”

Gazete, Nikos Anastasiadis’in dün CNBC TV kanalına verdiği röportajda Türkiye’nin rolünün altını çizerken “Kıbrıs sorununun çözümü sadece Kıbrıs’ın meselesi değildir” dediğini ve şunları eklediğini yazdı:

“Unutmayın ki Kıbrıs’ta 40 bin Türk askeri vardır dolayısıyla Türkiye önemli rol oynayabilir. Şu anda iyi niyet belirtiyor ve çözüm lehinde söylemleri var ancak ihtiyacımız olan, önemli konularda bunların pratiğe dökülmesidir ki askerlerin varlığıyla ilgili sorunları nasıl göğüsleyebileceğimizi görelim.”

Habere göre, Anastasiadis’in Yunan Başbakanı Aleksis Çipras’la Davos’taki görüşmesinde,  Kıbrıs sorunundaki gelişmeler ve Yunanistan ile Güney Kıbrıs’ın bölgedeki işbirliği konusu ele alındı.  28 Şubat’ta Rum tarafında yapılması beklenen Yunanistan-Güney Kıbrıs- İsrail üçlü toplantısı, Rum-Yunan-Mısır işbirliğindeki gelişmeler ve Ürdün, Filistin ve Bulgaristan gibi bölgedeki diğer ülkelerle işbirliği perspektifleri masaya yatırıldı.

Gazete, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, Kıbrıs gazetesine yaptığı açıklamanın; iki liderin dünyanın önünde ilk kez birlikte görünmesinin önemine dikkat çektiği kısmını okurlarına aktardı.

“MUTLU DÖNDÜ”

Politis “Partiler İki Davos Gördü… İyimserlikle Yükselme Karşı Karşıya” başlıklı haberinde, siyasi partilerinin Davos değerlendirmesini aktarırken “Mutlu Dönüyor başlıklı haberinde ise, Anastasiadis’in Davos’ta önceki gün Kıbrıs sorunuyla ilgili temas ve görüşmelerinden sonra dün de ekonomik konular, yatırım ve enerjiyle ilgili bir dizi temasta bulunduktan sonra dün gece geç saatte Rum tarafına döndüğünü yazdı.

Gazete Anastasiadis’in dün Yunan Başbakan Çipras dışında TOTAL yetkilileri, diğer ekonomik unsurlar yanında Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Başkanı Suma Chakarbarti ile de görüştüğüne dikkat çekti.

EBRD BAŞKANI İLE ÇÖZÜM SONRASI YATIRIMLAR DA GÖRÜŞÜLDÜ

Habere göre Nikos Hristodulidis’in, Güney Kıbrıs’a dönüş yolunda Rum heyete eşlik eden gazetecilere “memorandum sonrası dönemde yatırımlar için oluşmakta olan perspektifler ele alındı. Bu,  daha çok istikrar ve daha çok yatırımcı çekecek temellerin olacağı bir dönemdir” dedi.

Gazete edindiği bilgilere dayanarak, EBRD Başkanı Chakrabarti ile görüşmede EBRD’nin, sözgelimi Maraş’ın yeniden imarı çerçevesindekiler gibi, çözüm sonrasında destek verebileceği muhtemel somut yatırımların da görüşüldüğüne vurgu yaptı.

Haravgi, Rum siyasi partilerinden gelen tepkilerle ilgili haberine “BM Genel Sekreteri’yle Görüşme Şarttı… Hükümet ‘İşgal Rejiminin Yükselmesi Söz Konusu Değil’ Diyor” ve Anastasiadis’in CNBC’ye verdiği mülakat haberine de “Türkiye’nin Kıbrıs Sorununun Çözümündeki Rolü Önemli” başlığını attı.

Fileleftheros Güney’den yükselen tepkileri “Davos Yüzünden Soğuk Ortam… İsviçre’deki Temaslar İç Cephede Siyasi Çalkantı Yarattı… Partiler Farklı Okudu” ve CNBC’ye röportajı “Anastasiadis: Türkiye’den Pratik Hareketler Bekliyoruz” başlığıyla aktardı.

AKINCI-CAMERON

Gazete Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın dün Davos’ta İngiltere Başbakanı David Cameron’la görüşmesi haberini, fotoğraf desteğiyle “Cameron-Akıncı da İngiliz Sürprizi… Cameron Davos’ta Akıncı’yla Görüştü” başlığıyla, Haravgi de “Akıncı David Cameron’la Görüştü” başlığıyla yansıttı.