Güney Kıbrıs’ın memorandumdan çıkış bileti aldığı Euro Grubu toplantısı devam ederken, Brüksel’de yer alan Türkiye-AB zirvesinde, üçüncü tarafların aracılığıyla, TC Başbakanı Ahmet Davutoğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis arasında gizli görüşme yapıldığı haber verildi.

Kathimerini “Anastasiadis’in Davutoğlu İle Pazarlığı… Ankara Lefkoşa’dan Ercan ve Başlıkların Açılmasını İstiyor, Tusk Meseleleri Başkan’la Konuşacak… Limitlerimizi Anlamanız Gerek Ahmet”  başlığıyla manşete çektiği haberinde Brüksel’de cereyan eden “perde gerisini” detaylı şekilde aktardı.

Gazete Türkiye’nin Avrupa’ya mülteci akını konusunda ortaya koyduğu AB üyelik başlıklarının ve Ercan Havaalanı’nın açılması taleplerini Almanya ve Hollanda başbakanları Angela Merkel ve Mark Rutte’nin Pazar gününden bildiğini belirtti.

Almanya, Hollanda, İngiltere ve Fransa’nın, Türk taleplerini kabul etmesi için Anastasiadis’e baskı yaptığını kaydeden gazete Anastasiadis başkanlığındaki Rum heyetin Brüksel’de bir oldu bitti ile karşılaştığını ve memorandumdan çıkış sevincinin yarım kaldığını yazdı.

Habere göre Anastasiadis Davutoğlu’nun önerisini kendisine ileten Merkel ve Rutte’e müzakere başlıklarının açılmasına rıza göstermesi için Türkiye’nin, hava ve deniz limanlarını Rum uçak ve gemilerine açarak “Kıbrıs kökenli yükümlülüklerini” yerine getirmesi gerektiğini söyledi. 

Gazete Anastasiadis ve ekibinin (Sözcü Nikos Hristodulidis ve Rum Daimi temsilci Kornilios) Davutoğlu ve ekibi ile (Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB Bakanı Volkan Bozkır) Pazartesi günü öğleden sonra Hollanda temsilciliği ofisinde gizli görüşme yaptığını yazdı.

Anastasiadis’in Davuoğlu’na “Türk tarafının bazı önerileri olduğunu anlıyorum ama sizin de bizim limitlerimizi anlamanız gerek” dediğini, Davutoğlu’nun ise “Kıbrıs sorununun çözümüne yardım ederim ve Ercan Havaalanı’nın bir uluslar arası örgütün denetiminde açılmasını istiyorum” cevabını verdiğini yazan gazete Anastasiadis’in ret cevabı verdiğine işaret etti.

Gazete Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras da dâhil, Hollanda Başbakanı Rutte, Almaya Başbakakı, Fransa François Hollande, İngiltere Başbakanı David Cameron ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikasından sorumlu Yüksek Temsilci Federica Mogherini’nin Hollanda temsilciliğinde toplanıp, Türkiye’yle mülteci akınıyla ilgili anlaşmanın bütün sorumluluğunu almayacağını ısrarla söyleyen Anastasiadis’e baskı yaptığını yazdı.

Anastasaidis kendisine baskı yapanlara, Ercan’ın açılmasının Maraş’ın açılmasıyla bağlantılı olduğunda direttiğine işaret eden gazete, meselenin ay sonundaki yeni zirveye kadar açık kaldığını ve AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’un Salı günü Kıbrıs’a geldiğinde Türkiye’nin üyelik başlıkları ve Ercan’ın açılması konularını görüşmeye devam edeceğini belirtti.

Gazete Rum Yönetimi’nin her iki meselede de dikkatle hareket edeceğine işaret ederek diplomatik kaynakların “mesele, sadece ‘başlıkları açmıyorum’ diyerek sizi rahat bırakacakları kadar basit değil. Baskılar devam edecek” vurgusunu öne çıkardı.

Fileleftheros haberi “Davutoğlu’nun Başlıklarla İlgili Önerisinin Faili Merkel… Flaş: Önerileri Yazan –Donald Tusk ‘Dışında’- Berlin”  başlığıyla aktardı.

Gazete Türkiye’nin 5 müzakere başlığındaki Rum vetosunun kaldırılması ve Türk vatandaşlarına vize serbestisi öngören mültecilerle ilgili Türk formülünün Merkel, Rutte ve Davutoğlu’nun 6 saat süren ‘gizli yemekte’ netleştirildiğini yazdı.

Alithia “Başkan Baskı Altında, Ama Kımıldamıyor” başlıklı haberinde Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in Avrupalı liderlerden baskı görmesine karşın bir adım bile gerilemediğini ve onlara, “Türkiye’nin AB üyelik başlıklarının açılması için Kıbrıs sorununun çözülmesine yardımcı olun” dediğini yazdı.

Aynı gazete Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk’un, mülteci akınının ele alınacağı 17 Mart’taki zirve toplantısı öncesinde Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le görüşmek üzere 15 Mart Salı Günü Ada’ya geleceğini yazdı.

Gazeteye göre Tusk Anastasiadis’le görüşmek üzere Ada’ya geleceğini dün özel twitter hesabından açıkladı.

Tusk’un ziyareti, önceki zirve toplantısında Türkiye’nin AB müzakere başlıklarının açılmasını reddeden Rum ve Yunan hükümetlerine yapılmakta olan baskılar çerçevesinde olduğunu yazan gazete, Rum Başkanlık Sarayı’nın, AB-Türkiye mülteci planı ve Rum Yönetimi’nin müzakere başlıklarını vetosu konusunun bağdaştırılmasından rahatsız olduğuna dikkat çekti.