Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi”ndeki 12’inci parselde hak sahibi olan İsrailli şirket Delek’in, Rum Yönetimi’nin doğalgaz konusunda Mısır ile temaslarda bulunmasına tepki gösterdiği haber verildi.

Politis gazetesi “Delek, Alaşağı Etmekle Tehdit Etti… İsrailliler, Doğalgaz Satışı Konusunda Mısır ve BG ile Temaslarda Bulunulmasına Tepki Gösterdi” başlıklarıyla verdiği haberinde, Delek şirketler grubunun son günlerde, Güney Kıbrıs’ın 12’inci parseldeki (Afrodit yatağı) doğalgazı Mısır’da faaliyet gösteren şirketlere satışıyla ilgili üstlendiği inisiyatif konusunda tepkilerini ortaya koyduğunu yazdı.

Habere göre, Rum hükümeti, Delek’in tepkisi üzerine alarm vererek, İsrailli ortaklarını uyarmak ve buzları eritmek için grup heyetiyle bir görüşme düzenledi.

KRİZ

Habere göre, yan şirketleri Delek Drilling ve Avner Oil Exploration aracılığıyla Noble Energy’nin 12’inci parseldeki haklarının yüzde 30’unu satın alan Delek, gerek bakanlık düzeyinde, gerekse şirketler düzeyinde (Rum Hidrokarbon Şirketi ve Noble Energy’nin Mısır’lı Egas ve British Gas Egypt ile olan temasları) Mısır’la temaslarda bulunulması konusunda resmi olarak hoşnutsuzluğunu dile getirdi.

Gazete, Delek’in ilk başta, siyasi düzeyde çok iyi giden ve önümüzdeki günlerde yoğunlaşacak müzakerelere katılan taraflarla gizlilik sözleşmesi imzalamayı reddettiğini yazdı.

Afrodit’teki doğal zenginliklerden istifade konusundaki hükümet planlamalarının alaşağı olması ya da gecikmesi tehlikesi nedeniyle Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis aracılığıyla Delek heyetinin Güney Kıbrıs’a gitmesinin istendiğini kaydeden gazete, heyetin Güney Kıbrıs’a gitmesiyle konunun tüm boyutlarının ele alındığı görüşmeler yapıldığını belirtti.

Delek grubu ile bozulan ilişkilerin memnuniyet verici derecede yeniden tesis edildiğini aktaran gazete, Delek’in artık Mısır hükümeti ve konuya müdahil Mısır sahillerinde iki terminali işleten devlet ve özel şirketlerle olan müzakerelere aktif olarak katılmasının beklediğini yazdı.

NOBLE

Noble Energy’nin “Kıbrıs doğalgazını” Mısır sahillerine götürme yönündeki hükümetin niyetine en baştan rıza gösterdiğini belirten gazete, şirket yetkililerinin Mısır’da İdku ve Damietta’daki doğalgaz sıvılaştırma terminallerinde payları olan şirketlerin heyetiyle görüşmeler yaptığını kaydetti.

Noble heyetinin daha sonra Lefkoşa’daki Egypt Gas (Egas) ve Rum Hidrokarbon Şirketi (EİK) arasındaki görüşmelere kayıldığını yazan gazete, Delek’e Rum hükümeti ya da EİK tarafından Mısır ve British Gas (Idku) ile Union Fenosa (Damietta) şirketleriyle planlanan işbirliği konusunda herhangi bir bilgilendirme yapılıp yapılmadığının ve Noble’ın ön temaslara katılımının İsrailli ortaklarıyla olan uzlaşın ardından mı gerçekleştiğinin net olmadığını belirtti.

Noble ile Delek arasındaki ilişkilerin son zamanlarda tam bir uyum içerisinde olmadığını kaydeden gazete, bunun sadece iki şirketin Güney Kıbrıs’ın sözde “MEB”iyle alakalı olmadığını yazdı.

Delek’in Rum hükümetiyle ilişkilerinin yakın zamana kadar soğuk, hatta kötü olduğunu da belirten gazete, İsrailli şirketin, Noble’dan önce Vasiliko’daki yapılması istenen doğalgaz sıvılaştırma kara terminali konusunda itirazlarını ve Afrodit’ten hızlıca istifade edilmesi konusunda isteksizliğini dile getirdiğini belirtti.

IDKU

Güney Kıbrıs ile Noble-Delek-Avner Oil şirketlerinin Mısır’daki şirketlerle temaslarının ilk turunda Idku’daki yöneticisinin British Gas’ın olduğu doğalgaz sıvılaştırma terminalinin ihtiyaçlarına odaklanılacağını kaydeden gazete, Damietta’daki, İspanyol-İtalyan (Fenosa-ENI) yöneticiliğindeki terminalle de işbirliği penceresinin açık olduğunu yazdı.

“AVRUPA, TÜRKİYE ÜZERİNDEN DAHA YAKIN”

Öte yandan, gazete yukarıdaki başlıkla verdiği haberinde, Noble Energy yetkililerinden Eduard Cox’un doğalgazın Türkiye üzerinden Avrupa’ya aktarılmasının kolaylıklarından söz ettiğini belirtti.

Habere göre, Kathimerini gazetesinin Atina’da yayımlanan baskısına konuşan Cox, Doğu Akdeniz’den başlayıp, Yunanistan üzerinden Avrupa’ya doğalgaz taşıyacak “East Med Pipeline” ile ilgili bir soruya verdiği yanıtta, projenin ekonomik olarak çıkarlara uygun olup olmadığını sorgulayarak, Doğu Akdeniz’den Türkiye üzerinden Avrupa pazarlarına ulaşacak bir boru hattının avantajlarına dikkat çekti.

TRU BAŞKANI YATIRIM FIRSATLARINI İNCELEMEK ÜZERE GÜNEY KIBRIS’A GİTTİ

Öte yandan TRU Grubu ABD ve Kanada Başkanı Edward Anderson’un doğalgazla ilgili bazı faaliyetler konusunda temaslar yapmak üzere Güney Kıbrıs’ta bulunduğu haber verildi.

Alithia gazetesi, Anderson’un, doğalgazla ilgili kimyasal ya da orta ölçekli yoğun enerji harcayan sanayi faaliyetlerinin oluşturulması konusunda yatırım ilgisi arayışıyla Güney Kıbrıs’a ziyaret düzenlediğini yazdı.

Şirketin, yaptığı açıklamada, Güney Kıbrıs’ın gaz temelinde üre gübresi gibi orta ölçekli kimyasal üretim için uygun bir konumda bulunduğuna işaret ettiğini aktaran gazete, kurmayı hedefledikleri işletmenin türünün gelecek aylarda belirleneceğini belirtti.

Habere göre, şirket, planlarının, Güney Kıbrıs çevresinde doğalgaz araştırmalarıyla ilgili gelişen duruma uyduğunu belirterek, önerilen tesislerin, “ekonomik olmayan” sıvılaştırma ya da doğalgazla ilgili ihracat boru hattı yerine daha iyi bir seçenek olabileceğine de işaret etti.