Delek şirketinin, “Afrodit Parseli” (12. Parsel) için Tel Aviv Borsası’na sunduğu “Ticari Elverişlilik Deklarasyonu”nun ardından, dün de bu parselin geliştirilmesi ve üretime geçmesiyle ilgili 300 sayfalık raporu, hem Tel Aviv Borsası’na hem de Rum Enerji Bakanlığı’na sunduğu bildirildi.

Politis gazetesi, edindiği bilgilere dayanarak, 300 sayfalık raporda birçok teknik ve ticari ayrıntılar bulunduğunu; bunun yanı sıra sponsorlarla imzalanması gereken sözleşmeler, bütünlüklü bir plan ve teknik çalışmaların ön hazırlıkları, altyapı inşası, deniz altı boru döşemeleri, doğal gazın sondaj ve işlenme yöntemiyle bu doğal gazın bölgesel alıcılara dağıtımıyla ilgili bilgiler içerdiğini yazdı.

Doğal gazın sondajı ve işlenmesinin, “FPSO gemisi” (Floating Production Storage and Offload) aracılığıyla yapılacağı bilgisinin de verildiği haberde, Delek şirketinin, Noble Energy şirketi ile uzlaşı içerisinde, 2019 veya 2020 yılında Afrodit parselinden üretime başlayacağı kaydedildi.

Gazete, planın, Noble Energy-Delek ortaklığı ile Avner Oil’in, Rum Enerji Bakanlığı ve enerjiyle ilgili müzakere grubu ile sürdürülen uzun süreli görüşmelerin akabinde ortaya çıktığını belirtirken, Rum Hükümeti’nin de 90 gün içerisinde planla ilgili görüş belirtmesi gerektiğini ve anlaşmazlık olması halinde, tahkim sürecinin başlatılmasının öngörüldüğünü yazdı.

Haberde, Afrodit parseliyle ilgili ruhsat sahibi olan şirketlerin, “Kıbrıs hidrokarbon yataklarının hiçbir şekilde İsrail hidrokarbon yataklarıyla bağlamadığına” da vurgu yapıldı.

Gazete, basının da konuyla ilgili bugün detaylı olarak bilgilendirileceğini belirtti.

Fileleftheros gazetesi de, söz konusu planın Delek-Noble-Avner tarafından Tel Aviv Borsası’na sunulduğunu yazdı.