Simerini “Bakanlar Kurulu Egemenlik ve Diğer Haklar ile MEB ve Kıta Sahanlığındaki Yetkilerin Düzenlenmesiyle İlgili Kurallar Demeti Benimsedi” başlıklı haberinde Rum Bakanlar Kurulu’nun Çarşamba günkü toplantısında deniz bölgeleri ve doğal kaynaklarla ilgili yasaların gözden geçirilmesi ve çağdaşlaştırılması ile ilgili yasa hazırlayıp meclisin onayına sunmaya karar verdiğini yazdı.

Gazeteye göre Rum Yönetimi Sözcüsü Nikos Hristodulidis “Bakanlar Kurulu’nda benimsenen tüzük metinleri nihai onay için Dışişleri Bakanı tarafından meclise sunulacak. Bu metinler geçen Temmuz ayında, Kara Suları Yasası ile birlikte ihdas edilen ve halen yürürlükte bulunan Kıbrıs Cumhuriyeti Münhasır Ekonomik Bölgesi ve Kıta Sahanlığı Yasası’nın devamı ve uygulanmasını teşkil eder” dedi.

Hristodulidis Rum Bakanlar Kurulu’nda benimsenen tüzüklerin “Deniz Altı Boru Hatları tüzüğü/yönetmeliği, Deniz Altı Kablo döşeme tüzüğü/yönetmeliği ve halen yürürlükte bulunan Hidrokarbonlar (Arama, Araştırma ve İstifade) tüzüklerini değiştiren tüzükler” olduğunu açıkladı.

Bu tüzük paketinin benimsenmesinin Rum Dışişleri Bakanlığı koordinasyonunda geçen sene başlayan, deniz bölgeleriyle ilgili mevzuat çerçevesinin gözden geçirilmesi ve çağdaşlaştırılması çabasının bir paçası olduğuna işaret eden Sözcü “Hedef, egemenlik ve diğer hakları ve de BM Deniz Hukuku Anlaşması uyarınca Kıbrıs Cumhuriyeti’nin denizdeki yetkilerinin düzenlenmesinin iyileştirilmesidir” dedi, şunları ekledi:

“Kıbrıs Cumhuriyeti, bu tüzükler ile uluslararası hukuk tarafından tanınan hak ve yetkilerini uluslararası meşru düzende koruyor.”

Fileleftheros haberi “Deniz Bölgelerine Yeni Çerçeve... Kıta Sahanlığı ve MEB’te Egemenlik ve Diğer Hakların Düzenlenmesiyle İlgili Tüzükler” başlığıyla aktardı.

Alithia “Hükümet Kıta Sahanlığı ve MEB’le İlgili Tüzükler Demeti Benimsedi” başlığını kullandı.