Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) için İsrail’den alınacak açık deniz karakol gemisinin maliyeti, teçhizatı azaltılarak düşürülüyor.

Politis “6 Milyon Euro Kâr… Typhoon’lar Fiyatı Şişiriyordu ve Gereksizdi” başlıklı haberinde, iki açık deniz karakol gemisi alımı için İsrail’le yapılan ilk anlaşmanın, RMMO Deniz Kuvveti Komutanı K. Pohanis’in de katıldığı toplantıda revize edilerek Typhoon tipi toplar çıkartılarak fiyatın 6 milyon Euro düşürüldüğünü yazdı.

Habere göre ilk anlaşmada öngörülen iki adet Typhoon tipi topun, açık deniz karakol gemisi için değil, Çomakis ve Yeorgiu isimli iki hücumbot için olduğu savunulurken, RMMO’nun iki hücumbotun donanımını yeterli buldu ve Typhoon’ların satın alımını gerekli görmedi, dahası bu topların RMMO hücumbotlarına uygun bile olmadığı görüşünü ortaya koydu.

Pohanis’in katıldığı toplantıda açık deniz karakol gemisinin iç düzenlemesi de değiştirilerek, İsraillilerin ilk sözleşmede öngördüğü ve 500 bin Euro ilave maliyeti olan donanım azaltılarak mürettebat için öngörülen konfor azaltıldı. Yapılan revizyonla yedek parça ve bakım masrafları da düşürüldü. RMMO öngörülenden daha az yedek parça satın alacak, geminin bakımıyla ilgili bölüm de sözleşmeden çıkarıldı. Böylece RMMO’ya bakımı ister İsrail’de ister başka yerde yaptırma olanağı sağlandı.