Rum Haber Ajansı’nın (KİPE) yayımladığı bilgilere atıfta bulunan Simerini gazetesi, “bilgi sahibi kaynaklara” dayanarak, 11 numaralı parselle ilgili arama ruhsatına sahip olan Total şirketinin, önümüzdeki Şubat ayında Rum Yönetimiyle olan sözleşmesini yenileyene kadar, bu parselde başka sondaj yapmakla yükümlü olmadığını yineledi.

KİPE’nin atıfta bulunduğu bilgilere dayanarak, konu hakkında resmi bir bilgilendirme olmamasına rağmen, Fransız şirketin Rum Yönetimiyle olan sözleşmesini yenileyeceğine dair belirtilerin olumlu olduğunu kaydeden gazete, önümüzdeki iki yılla ilgili ruhsat sözleşmesinin yenilenmesiyle birlikte, sözleşmesinin maddelerinin de aktif hale geleceğini kaydetti.

Gazete bu maddelerin bir yandan şirketin sondaj yapmakla ilgili yükümlülüğüne işaret edeceğini, diğer yandan da 11 numaralı parselin yüzde 25’inin Rum Yönetimine iadesini öngördüğünü belirtti.

Gazete KİPE’nin haberinde, Mısır’ın MEB’inde “Zohr” isimli bir doğal gaz yatağının bulunmasının, hidrokarbon araştırmaları alanında yeni jeolojik veriler oluşturduğunun görüldüğüne atıfta bulunulduğunu da ekledi.

Total şirketinin, 11 numaralı parseli daha iyi bir şekilde değerlendirmek için, geniş çaplı bir bölgede daha çok jeofiziksel ve biyokimyasal araştırmalar yapabilmek için izin istediğini anımsatan gazete, bu araştırmaların geçtiğimiz Nisan ayında son bulduğunu belirtti.

Gazete şu an beklenen şeyin, bu araştırmalardan çıkacak sonuçlar olduğunu, bu araştırmaların tek yanlı olarak ilan edilen Rum MEB’inin deniz tabanıyla ilgili daha iyi bir görüntü ortaya koyacağını ekledi.

Simerini ise “Total Kalıyor” başlıklı haberinde, Total şirketinin 11’inci parselle ilgili sözleşmesini yenilemesine dair bilgilere atıfta bulundu ve bugüne kadar yapılan anlaşmaların, ENI ile TOTAL’in, Rum MEB’indeki diğer sondajları 2017 yılı içerisinde yapmalarını öngördüğünü ekledi.

DENİZDE DE ÇEVRE SORUMLULUĞU

Haravgi gazetesi ise yukarıdaki başlıkla yayımladığı haberinde, Rum kesimindeki çevre sorumluluğuyla ilgili yasada değişikliğe gidileceğini ve bunun denizaşırı petrol ve doğal gaz çalışmaları güvenliğiyle ilgili Avrupa yönergesine uyumlu hale getirileceğini yazdı.

Gazete, Rum Meclisinin dün oybirliğiyle kabul ettiği yasayla birlikte, çevresel zarar kavramının, deniz sularının çevresel durumunda meydana gelen zararları da kapsayacak şekilde genişletilmekte olduğunu belirtti.

Bu yeni yasayla birlikte, deniz aşırı petrol ve doğal gaz çalışmaları yapma ruhsatına sahip olanların güvenceye alındığını kaydeden gazete, ruhsat sahiplerinin, gerçekleştirdikleri çalışmaların üye devletin deniz sularında yol açabileceği çevresel zararların önlenmesi ve iyileştirilmesine ilişkin çevre sorumluluğuna sahip olacaklarını belirtti.

Gazete bu yeni yasanın, tek yanlı olarak ilan edilen Rum MEB’inde gerçekleştirilen araştırma ve kazı faaliyetlerini kapsayacağını da ekledi.