Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik görüşmelerin çıkmaza doğru gitmesinin söz konusu olmadığını söyledi.

Serdar Denktaş, Güney Kıbrıs’ta haftalık olarak yayımlanan Kathimerini gazetesine demeç verdi.

Gazete, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ın, çözüm, yeni vatandaşlıklar ve diğer konularda açıklamalarda bulunduğunu belirtti.

Gazeteye göre, “her iki toplumda da Özgürgün-Denktaş koalisyonunun görüşmelere olumsuz yansımasının olacağına dair görüşün hakim olduğu” savunulup “yeni koalisyonla görüşmelerin sonuna mı geliniyor” sorusu üzerine konuşan Denktaş, görüşmelerin çıkmaza doğru gitmesinin söz konusu olmadığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın müzakerelere devam ettiğini dile getiren Denktaş, daha önceden muhalefeteyken görüşmelerin gidişatıyla ilgili ayda bir kez bilgilendirildiklerini, şimdi ise haftada bir bilgilendirileceklerini belirterek, itirazlarını haftalık olarak belirtme imkanına sahip olacaklarını söyledi.

Kıbrıs Türk müzakere grubunun, görüşmelere aşırı dozda iyi niyet göstererek katıldığı, diğer tarafın aynı iyi niyete sahip olmadığı ve görüşmelerin kesilmesi uyarısında bulunarak itirazlarını dile getirdiğini gözlemlediklerini anlatan Denktaş, bu mesajların kendilerini düşündürdüğünü belirtti.

Serdar Denktaş, Cumhurbaşkanlığı ile ilişkilerinde kriz olmayacağını da söyledi.

“20 ya da 26 bin yeni vatandaşlıkla” ilgili bir soru üzerine, bunun, siyasi karşıtlarının bir iddiası olduğunu ve doğru bir iddia olmadığını belirten Denktaş, ancak Kıbrıs Türk tarafında yaşamın devam ettiğinin unutulmamasını gerektiğini vurguladı.

Türkiye’yi hayatlarında bir kez bile görmeyen ve kendilerini Kıbrıslı olarak kabul eden insanların olduğuna işaret eden Denktaş, bu kişilerin vatandaşlığa alınacağını, çözüme kadar onların bekletilmesinin mümkün olmadığını kaydetti ve 26 bin vatandaştan söz edilmediğini vurguladı.