Kıbrıs Rum Tapu Dairesi’nin, Lefke’den, Aplıç sınır kapısının açılmasına ilişkin çalışmaların yürütüldüğü Kalapanayotis’e kadar olan yerlerdeki arazilerin istimlakı için verilecek tazminat miktarlarını açıkladığı belirtildi. 

Politis gazetesi, Rum Tapu Dairesi’nin, Lefke Aplıç kapısının açılmasına ilişkin çalışmalar nedeniyle istimlak edilecek arazilerin tazminat miktarlarını açıkladığını yazdı. 

Tazminatların, 30 Eylül 2016 tarihli resmi gazetede yayımlandığını anımsatan gazete, Güney Kıbrıs’taki çalışmaların başlamasında, yolun iyileştirilmesiyle alakalı çevre etkilerine yönelik inceleme gerektiği için gecikme yaşandığını belirtti. 

Gazete, Rum Tapu Dairesi’nin, bu hafta kamuoyuna yaptığı açıklamayla, etkilenecek hak sahiplerini, müzakere etme yetkisine sahip oldukları miktarlar konusunda bilgilendirdiğini yazdı. 

Bu bildirimle birlikte, ara bölge içerisinde çalışmaların başlamasındaki engellerin ortadan kalktığı, sınır kapısına ilişkin çalışmaların aşamalı şekilde ilerlediği anlatılan haberde, Güney Kıbrıs’ta kalan yolun iyileştirilmesi çalışmalarının zaten başladığı ve ilerleme kaydettiği belirtildi. Haberde,  toprak morfolojisinin aynı özelliklere sahip olmadığı yolun kuzey tarafındaki çalışmaların ise Kıbrıslı Türklerin çalışmalarıyla tamamladığı ifade edildi.

Gazete haberinde, Aplıç’taki ara bölgede ve Derinya’da yapılacak çalışmaların iki toplumlu ortaklıklarla gerçekleştirileceğini, UNDP’nin ihalelerin ilanını kasım başında yaptığını, şu ana kadar ise çalışmanın küçük boyutta olması nedeniyle çok az şirketin ilgi gösterdiğini yazdı. 

DERİNYA’DA, ARADAKİ 300 METRELİK YOLUN İYİLEŞTİRİLMESİ KALDI

Haberinde, Derinya sınır kapısındaki çalışmalara da yer veren gazete, Derinya’da, her iki taraftaki çalışmaların tamamlandığını, geriye sadece ara bölgedeki 300 metrelik yolun iyileştirilmesinin kaldığını, Kuzey tarafında, -kapalı şehre teğet geçen- yolun temizlendiğini ve tel çitlerin daha ileriye taşındığını belirtti.  

Habere göre sınır kapısı yanındaki Türk askerine ait nöbetçi kulübesi konusunda da uzlaşmaya varıldı ve askerler oradan uzaklaştırıldı.