Derinya’da, sınır kapısının açılmasına dair çalışmaların, yeşil hattın her iki tarafında da tamamlandığı, ancak açılışın ara bölgeye takıldığı haber verildi.

Alithia gazetesi “Açılış Ara Bölgeye Takıldı” başlıklı haberinde, “Alpha Mega” televizyonunun dün akşam yayımladığı bilgilere dayanarak, Derinya’daki çalışmaların hem Rum Yönetimi, hem de KKTC tarafında tamamlandığını kaydetti. Gazete, çalışmaların tamamlanmasını ve sınır kapısının açılmasını geciktiren şeyin ise, UNDP tarafından, ara bölge içerisindeki çalışmaların üstlenilmesine dair ihalenin ilan edilmemesi olduğunu belirtti.

“Aynı bilgilerin”, yaz tatilinin hemen ardından ilan edilecek olan ihalenin, ara bölge içerisindeki 150 metrelik yolla alakalı olduğunu kaydeden gazete, bu çalışmanın AB’den gelecek paralarla karşılanmasının beklendiğini ve iki toplumlu bir inşaat şirketleri konsorsiyumu tarafından gerçekleştirilmesinin beklendiğini belirtti.

En iyimser olarak, ihaleye çıkılmasından üç ay sonra, Mağusa’ya giden yolun yeniden açılabileceğini yazan gazete, Derinya sınır kapısının Güven Yaratıcı Önlem (GYÖ) olarak açılmasına dair Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis arasındaki anlaşmanın üzerinden, 28 ay geçtiğine dikkati çekti.

Haberde, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in 12 Mayıs’ta bölgeye gerçekleştirdiği ziyarette, sınır kapısının açılmasına dair çalışmaların sona doğru gittiğini söylemesine rağmen, işlerin tamamlanmasına dair çalışmaların, Birleşmiş Milletlere (BM) takıldığının görüldüğünü ekledi.

LEFKE (APLIÇ) KAPISI

Öte yandan, Rum Bayındırlık Dairesi ekiplerinin, Lefke’de çevresel ve morfolojik zorluklarla karşılaştığını yazan gazete, bunun sonucunda Lefke’deki sınır kapısının açılmasında gecikme yaşanmaya devam ettiğini, çünkü çevresel meselelerin haricinde, toprağın morfolojisinden dolayı ortaya çıkan başka zorluklar olduğunu da belirtti.

Tamir edilmesi gereken Rum kesimindeki yolun 3 kilometre, ara bölgede bulunan yol parçasının da 300 metre olduğunu yazan gazete, bahse konu üç kilometre içerisinde bazı arazilerin istimlak edilmesinin hala daha beklemede olduğunu kaydetti.

Olumlu olan şeyin, sınır kapısının açılması için artık siyasi engeller olmaması olduğuna dikkati çeken gazete, sınır kapısının 2017 yılı içerisinde hazır olmasının ise beklenmediğini ekledi.