Rum basını Derinya sınır kapısının açılması konusunda gerek Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu’nun açıklamasına, gerekse gelişmelere yer verdi.

Politis gazetesi, “Burcu, Akıncı Tarafından Derinya İçin Açıklama Yapılacağını İlan Etti- Açıklama An Meselesi” başlıklı haberinde, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu’nun, Kıbrıs Türk basınına, Derinya sınır kapısının açılması konusunda yapmış olduğu açıklamaları aktardı.

Gazete aynı haberinin içerisinde, Derinya Belediye Başkanı Andros Karayiannis’in bir radyo kanalına yapmış olduğu açıklamalara da yer verdi.

Habere göre Derinya Belediye Başkanı Andros Karayiannis, belediye olarak resmi bilgilendirme için hükümete başvurduklarını, henüz resmi bir şeyin bulunmadığı şeklinde de (hükümetten) yanıt aldıklarını belirtti.

Karayiannis, iki toplumlu Mağusa İnisiyatifi’ndeki Kıbrıslı Türklerden, Kıbrıs Türk tarafının, Derinya sınır kapısının açılması konusundaki tutumunda değişiklik olduğu şeklinde bilgilendirildiklerini ifade etti. 

Gazete, hükümet kaynaklarının Rum Haber Ajansı’na (KİPE) , “sınır kapılarının açılmasına ilişkin teknik komitenin son toplantısında,  Kıbrıs Türk tarafının, Rum tarafının önerilerini ciddi bir şekilde görüşmeye hazır olduğuna dair küçük belirtilerin bulunduğu, ancak anlaşılır nedenlerden dolayı çekinceli görüldükleri” yönünde açıklama yaptığını yazdı.

“GELİŞMELER BEKLENİYOR”

Alithia gazetesi yukarıdaki başlıkla verdiği haberinde ise, Derinya sınır kapısının açılmasına ilişkin halihazırda bir anlaşmanın bulunmadığını, Kıbrıs Türk tarafının, ilgili teknik komitenin bir sonraki görüşmesinde konunun ciddi bir şekilde ele alınması için “pencere bıraktığını” belirtti.

Sınır kapılarının açılmasına ilişkin Teknik Komite’nin dördüncü toplantısının 7 Ekim’de gerçekleşeceğini yazan gazete, Kıbrıs Türk tarafının, Kıbrıs Rum tarafının önerisine yönelik görüşlerini ve fikirlerini sunacağını yazdı.

Haravgi gazetesine açıklamada bulunan komite düzeyindeki görüşmeleri çok iyi bilen bir kaynak,  Kıbrıs Rum tarafının önerisinin kabul edilmesi temennisinde bulunurken, Derinya sınır kapısının açılmasına ilişkin kararın, Mağusa Kapısı ve Lefkoşa’nın doğusu gibi başka geçiş kapılarının açılmasının görüşülmesinin yolunu da açacağını ifade etti.