KKTC ile Güney Kıbrıs arasında yeni geçiş noktaları açılması konusunu dünkü toplantıda görüşen “Barikatların Açılması Komitesi’nin” Gazimağusa’yı Derinya’ya bağlayacak yeni sınır kapısının açılması konusunda anlaşmaya vardığı bildirildi.

Derinya’nın açılması konusunda Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın girişimlerinin etkili olduğu belirtildi.

Politis gazetesi, “Derinya’dan Sonra Lefke De Açılıyor – Derinya ‘Tamam’ – Akıncı’nın Tayyip Erdoğan’a Telefon Açması Gerekti – Sonuçta Barikat Mevcut Yolda” başlıkları altında manşet ve iç sayfalarında geniş yer verdiği haberinde, “Barikatların Açılması Komitesi’nin” dün gerçekleştirdiği toplantıda Derinya sınır kapısının eski yolda açılmasına karar verildiği ve sıranın Lefke bölgesindeki Aplıç kapısına geldiğini yazdı.

Gazete, Kıbrıs Türk tarafının ilk başlarda Derinya bölgesinde alternatif bir yol üzerinden geçiş noktası açılmasını önermekte olduğunu ancak Cumhurbaşkanı Akıncı’nın girişimleri sonucunda anlaşmazlığın açıldığını yazdı.

Türk askerinin Derinya kapısının mevcut yoldan açılmasına onay vermediğini ve bunun üzerine Akıncı’nın Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak, yardımcı olmasını talep ettiğini iddia eden gazete, Erdoğan’ın ise ilgili talimatı vermesinin ardından sorunun aşıldığını öne sürdü.

Gazete, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu’nun dün yaptığı yazılı açıklamada da, Akıncı’nın gerekli temasları yapmasının ardından mevcut yolun kullanılması kararına varıldığını söylediğini belirterek, Akıncı’nın girişimlerinin doğrulandığını ifade etti.

Gazete, “Barikatların Açılması Komitesi”nin Kıbrıslı Rum heyetinin başkanı Sotos Zakheos’un dün konuya ilişkin açıklamasında, Derinya kapısının açılması için Kıbrıs Rum tarafının önerdiği şekliyle, “Derinya’daki Mağusa Bulvarı’ndan başlayarak, Vahit Güner Caddesi’nden devam eden ve kentin merkezine ulaşan yolun” kullanılacağını duyurduğunu yazdı.

Habere göre, Zakheos, “barikatın açılmasında engel teşkil eden Türk askeri nöbet yerinin taşınacağını, böylece yolun,  KKTC’ye giren kısmında dahi en ufak bir sapma gerçekleşmeyeceğini” belirtti.

Sınır kapısının açılabilmesi için yapılması gereken birçok çalışma olduğunu; onarım ve genişletme çalışmalarının yapılacağını da ifade eden Zahkeos, UNFICYP’in ilk araştırmasında herhangi bir mayın tespitinde bulunmadığını ancak çalışmalar başlamadan önce bölgenin yeniden mayın taramasından geçirileceğini vurguladı.

Derinya kapısının açılması konusundaki bir diğer açıklama da sözde “Derinya Belediye Başkanı” Andros Karayannis’ten geldi.

Habere göre, Karayannis, Derinya kapısının 2015 yılı içerisinde, iki ay zarfında açılacağını umut ettiğini vurguladı.

SIRADA APLIÇ VAR

Gazete haberinin devamında, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in açılması konusunda uzlaşıya vardıkları bir diğer geçiş noktası olan Aplıç kapısının açılması yönünde ilerleme olduğunu yazdı.

Habere göre, dünkü açıklamasında bu konuya da değinen teknik komitenin Kıbrıslı Rum heyetinin başkanı Zakheos, Aplıç kapısı bölgesinde mayın temizleme çalışmalarının devam ettiğini ve çalışmaların tamamlanması için en az 15-20 güne daha ihtiyaç olduğunu belirtti.

Gazete, barikatların açılması teknik komitesinin bir sonraki toplantısının 2-3 hafta içerisinde yapılmasının ve gündemde “Piroi” (Gaziler), “Kokkina” (Erenköy) ve Kıbrıs Rum tarafının açılmasını talep ettiği diğer sınır kapılarının yer almasının beklendiğini yazdı.

“TELEFON KONUSUNDA ZORLUKLAR SÜRÜYOR”

Gazete, bir diğer haberinde ise, Güven Yaratıcı Önlem olarak açıklanan, cep telefonlarının tüm adada çalışabilmesi konusunda yürütülen görüşmelerdeki sorunların devam ettiğini ancak çalışmaların da sürdüğünü yazdı.

Habere göre, “Kıbrıs Rum teknik komiteler koordinatörü” Andreas Pirisiis, konuya ilişkin bir soruya karşılık, “tarafların teknik, ücretlendirme ve diğer bazı sorunları aşacaklarına inandığını” belirtti.

Pirisiis ayrıca diğer teknik komitelerin çalışmalarına da değinerek, çevre teknik komitesinin Haspolat (Mia Milya) arıtma tesisini ziyaret ettiğini ve atıkların idaresindeki sorunları ele almayı sürdürdüğünü; kültür komitesinin ise gelecek hafta toplanarak, yapılacak etkinlikleri ele alacağını ifade etti.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttı:

Fileleftheros: “Derinya Kapısının Açılmasına Yeşil Işık – Kıbrıs Türk Tarafı Siyasi Karar Alındığını Dün Açıkladı”; Alithia: “Derinya Kapısı Açılıyor”; Simerini: “Derinya Kapısı Açılıyor – Anlaşma Dünkü Teknik Komite Toplantısında Geldi”; Haravgi: “Derinya Barikatı Birkaç Ay İçinde Açılıyor”.