Alithia gazetesinin haberine göre, Paris’i ziyaret etmekte olan Averof Neofitu liderliğindeki Meclis heyetiyle görüşmesinde açıklama yapan Desir, AB’nin Kıbrıs sorunu müzakerelerine aktif şekilde müdahil olması gerektiğinin altını çizdi.

Habere göre Desir, Fransa’nın Kıbrıs sorununa Avrupa Hukuku ve BM çerçevesinde adil, kalıcı ve karşılıklı kabul gören bir çözüm bulunması için yürütülen müzakereleri desteklediğini belirtirken, ülkesinin bu konuyla oldukça ilgili olduğundan bahsetti.

Gazete, Paris’teki Rum Büyükelçi Marios Lisiotis’in de eşlik ettiği Rum Meclis heyetinin, Desir’in yanı sıra, Fransa Meclisi’ndeki “Fransa-Kıbrıs Dostluk Grubu” temsilcileriyle de bir araya geldiğini yazdı.

Neofitu, müzakerelerde gelinen son aşamayla ilgili bilgilendirme yaparken, bazı kısıtlı uzlaşılara rağmen, toprak, mülkiyet, güvenlik, TC kökenli vatandaşlar gibi Kıbrıs sorununun temel konularının çözümünün Türkiye’ye bağlı olduğunu savundu.

Habere göre Neofitu, Türkiye’nin adadaki askerini çekmesinin ve garantörlükten vazgeçmesinin, anlaşmaya varılmasının önkoşulu olduğunu ifade etti.

Haberde, Rum Meclisi heyetinin Kıbrıs sorununun yanı sıra, Orta Doğu’daki gerginlik, mülteci krizi ve Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün tehditleri konularını ele aldığı kaydedildi.