Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Yannis Amanatidis, Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın, yurt dışında yaşayan Rum ve Yunanlıları ortak bir cephede birleştirmeyi hedeflediklerini, bu amaçla Ermenistan ve İsrail’le işbirliği yapacaklarını açıkladı.

Fileleftheros ve diğer gazeteler, Güney Kıbrıs’ta temaslarda bulunan Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Yannis Amanatidis’in dün Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Başpiskopos II. Hrisostomos, Rum Başkanlık Sarayı Dış Rumlar Komiseri Fotis Fotiu ve diğer bazı yetkililerle temaslarda bulunduğunu yazdılar.

Gazete, Amanatidis’in Fotiu’yla görüşmesi sonrasında yaptığı açıklamada, Fotiu’yla yurt dışında yaşayan Rum ve Yunanlılar, yani diasporayı ilgilendiren konuların ele alındığını ve işbirliğinin İsrail ve Ermenistan’a da, mevcut anlaşmalar çerçevesinde, yayılması konusunun görüşüldüğünü söylediğini aktardı.

Habere göre Amanatidis, daha iyi koordinasyonun sağlanabilmesi için Güney Kıbrıs’ın “Yunan Diasporası Konseyi’ne” ve hali hazırda İngiltere’den başlayan akademisyen bilim insanları konseyi kurulması faaliyetlerine katılması konusuna da değinerek Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın ulusal çıkarları için ortak çalıştıklarını ve iki diasporanın ilişkilerinin derinleştirilmesinin olumlu sonuçlar getireceğini belirtti.

Fotiu ise açıklamasında, Rum-Yunan diasporasının işbirliğinin önemine dikkat çekerek, bu çerçevede Yunanistan-Güney Kıbrıs ve İsrail işbirliğinin güçlendirilmesinin ulusal çıkarların ilerletilmesi açısından en sonuç getirici argümanlardan biri olacağı görüşünü ortaya koydu.

Fotiu, Haziran ayında diaspora konusunda işbirliği memorandumu imzalanması amacıyla İsrail hükümetinden davet aldığını da belirterek benzer bir memorandumun önümüzdeki aylarda Ermenistan’la da imzalanması için çalışmalar yapıldığını açıkladı.

Gazete, Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos’un da Amanatidis’le görüştüğünü ve görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorunu ve tüm diğer konularda Yunanistan Dışişleri Bakanlığıyla aynı görüşleri paylaştıklarını ve sürekli iletişim halinde olacaklarını söylediğini yazdı.

Simerini gazetesi ise, Amanatidis’in dünkü açıklamalarında, 20 Mayıs tarihinin tüm dünyada Yunanca günü olarak kutlanması konusundaki tüm sürecin neredeyse tamamlandığını söylediğini aktardı.

Amanatidis’in, 20 Mayıs’ın Yunanca günü ilan edilmesinin Yunan dili ve kültürünün tüm dünyada yayılmasına büyük katkı sağlayacağını da sözlerine ekledi.