Geçtiğimiz haftalarda balıkçı tekneleriyle Ağrotur Üssü’ne çıkan, ardından Dikelya Üssü’ne götürülen mültecilerin yaşam koşullarından ötürü kendilerini hapiste hissettikleri belirtildi.

102 mültecinin misafir edildiği kışlayı ziyaret eden  Fileleftheros gazetesi, burasının artık “kaynayan kazan” haline geldiğini belirtti.

Mültecilerin anlattıklarına göre bazılarının içinde bulundukları durumdan dolayı açlık grevine başladığını kaydeden gazete, mültecilerin ayaklanma uyarsısında bulunduklarını; tel örgüleri keserek Rum Yönetimine koruma için başvuruda bulunma gibi planlar yaptıklarını kaydetti.

Mültecilerin, bir çadırda çok fazla kişinin bir arada yaşamak zorunda kalmasından, çadırların kendilerini soğuktan korumadığından, çocukların hasta olmasından şikayet ettiklerini de belirten gazete, anlatılanlara göre İngilizlerin maliyeti yüksek olan ilaçları tedarik etmediğini, söz vermelerine rağmen ayakkabı-kıyafet de vermediğini yazdı.

Mültecilerin, İngilizlerin kaldıkları yeri sıkı koruma altına almasından, etraflarını dış dünyayla iletişimi koparan siyah örgülerle çevirmesinden rahatsız olduklarını da kaydeden gazete, bir mültecinin “Bebekler sinirleniyor. Hiçbir yerdeymişiz gibi hissediyoruz. Buradan dışarı çıkmamıza izin vermiyorlar. Hapis gibi bir yerdeyiz. İngilizler burada bir hapis yarattı. Lütfen bunu dünyaya söyleyin” şeklindeki sözlerini aktardı.

MÜLTECİLERE SINIR DIŞI

Harvagi gazetesi ise, İngiliz makamlarının, Dikelya’daki mültecileri sınır dışı etme sürecini başlattığına dair Times gazetesinde çıkan habere yer verdi.