Fileleftheros gazetesi, İngiltere'de yayımlanan The Guardian gazetesinin internet sayfasında yayımladığı, Dikelya’daki 103 mültecinin pazartesi günkü protestosundan görüntülerin olduğu video ve konuyla ilgili haberine değindi.

Videoda mültecilerin ayaklandığının, bir kişinin hayatına son vermeye çalıştığının, bir başka kişinin kanlar içerisinde olduğunun, iki çadırın ateşe verildiğinin görüldüğünü aktaran gazete, videoda mültecilerden birinin “biz insanız, hayvan değil” dediğini, bir çocuğun ise havanın soğuk olduğunu ve giyecek ayakkabısının olmadığını söylediğini belirtti.

Gazete, İngiliz Üsleri Basın Sözcüsü’nün, muhabirlerinin sordukları sorulara yanıt vermediğini de belirtti.

Edindiği bilgilere göre mültecilerin çadırlarda yaşadıkları için öfkeli olduklarını, İngilizlerin yaşadıkları yerin etrafına dış dünyayla iletişimi kesen siyah paravan çekmesinde rahatsız olduğunu belirten gazete, İngilizlerin, mültecilerin serbestçe dolaşmasına da izin vermediğini belirtti.

Edindiği başka bilgilere göre mültecilerin ayaklanmasının esas sebebinin, İngiliz Üsler makamının, mültecilerin masraflarını ödeyerek Rum Yönetimi’ne teslimi için müzakerelerde bulunması olduğunu kaydeden gazete, mültecilerin bu duruma karşı çıktığını ve Kıbrıs’ta İngiliz toprağına ayak basıkları için kendilerine İngiltere’de siyasi mülteci statüsü ya da siyasi sığınma verilmesi gerektiğini savunduklarını yazdı.

Gazete 12 mültecinin ise Güney Kıbrıs’a siyasi iltica talebinde bulunma niyetini dile getirdiği için üslerde başka bir alanda yaşadıklarını da belirtti.

BAZI MÜLTECİLERİN IŞİD MİLİTANI OLABİLECEĞİNE DAİR BİLGİLER

Öte yandan Politis gazetesi 115 mültecinin tutulduğu yerdeki durumun BM Mülteciler Yüksek Komiserliğini de düşündürdüğünü ve Guardian’ın dünkü haberinin ardından resmi bilgi istediğini kaydeden gazete, 115 mültecinin Rum Yönetimi’nde de “baş ağrısı” yarattığını yazdı.

Rum İçişleri, Dışişleri ve Adalet Bakanlıklarının dün bir toplantı yaptığını ve Rum Yönetimi’nin, bulaşıcı hastalıklara ilgili kontrolden geçirilmeleri ve sicillerinin temiz olması şartıyla mültecilerin ağırlanmasını üstlenebileceğine karar verildiğini aktaran gazete, temiz sicil şartının tesadüf eseri konulmadığını; 115 mültecinden 13’ünün sicilinin temiz olmadığı ve/veya IŞİD de olabilecek uç grupların mensubu olduğuna dair bilgilerin bulunduğunu belirtti.