Bazı Rum siyasi partiler, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında gerçekleştirilen görüşmeyi yaptıkları açıklamalarla yorumladılar.

Fileleftheros gazetesi, AKEL ve DİSİ dışında, diğer siyasi partilerin açıklama yaptığını, partilerin çoğunluğunun ise olumsuz yorumlarda bulunduğunu yazdı.

Habere göre DİKO açıklamasında Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, Kıbrıslı Türklerin değil Türkiye’nin çıkarlarına hizmet ettiğini ileri sürdü.

DİKO, Akıncı tarafından, Kıbrıs’ın doğal zenginliğinden faydalanması için Rum Yönetimi’nin egemenlik haklarını yerine getirmesiyle ilişkilendirilen Kıbrıs sorunundaki zaman takviminde ve Türk garantilerinin devam etmesindeki kabul edilemez ısrarın, Akıncı’nın, Türk talepleriyle özdeşleştiğini gösterdiğini savundu.

EDEK açıklamasında, Akıncı ile Erdoğan arasındaki görüşmenin, Kıbrıs sorunundaki çizgiyi belirleyenin,  Kıbrıslı Türklerin değil Ankara’nın olduğunu teyit ettiğini, bu nedenle bu görüşmenin, Lefkoşa’da ileriki günlerde yapılacak görüşmeler ve muhtemelen New York’taki görüşme için yapıldığını ileri sürdü.

EDEK ayrıca daha büyük öneme sahip olan noktanın Kıbrıslı Rumların güvenliği olduğunu zira Kıbrıslı Türklerin güvenliğinin, demokratik çözüm çerçevesinde AB normlarının mutlak şekilde uygulanmasıyla sağlanacağını savundu.

Rum Vatandaşlar İttifakı, Akıncı ile Erdoğan arasındaki görüşmenin, Türk Cumhurbaşkanı’nın, Akıncı’ya “emir veren rolünü” bir kez daha teyit ettiğini ileri sürdü.

Vatandaşlar İttifakı, Akıncı ve Erodağan’ın “uzlaşmaz tavır” gösterdiğini de iddia etti.

Rum Ekologlar ve Vatandaşlar İşbirliği ise Akıncı ve Erdoğan’ın, Kıbrıs Cumhuriyeti’ni yürürlükten kaldırmayı ve sondaj çalışmalarının iptalini istediğini savundu.

Rum Ekologlar ayrıca, Akıncı ve Erdoğan’ın Rum Yönetimi’nin sondaj programının önüne geçilmesi için izlenecek taktiği ele aldığını da ileri sürdü.

ELAM ise açıklamasında Erdoğan’ın, Akıncı’yı , Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kaldırılmasına ilişkin planı harfi harfine uygulamaya çağırdığını savundu.

“GARANTİLERİN KORUNMASI İÇİN FORMÜL”

Fileleftheros gazetesi “Garantilerin Korunması İçin Formül” başlığıyla verdiği bir başka haberinde, Ankara’nın, Türkiye’nin Kıbrıs’taki varlığını garanti altına alacak güvenlik konusundaki bir formülü, yakında, Kıbrıs sorununa müdahil olan tarafların önüne getirmesinin beklendiğini yazdı.

Gazete, garantiler konusunun, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım ile gerçekleştirdiği görüşmeler sırasında da ele alındığını anımsattı.

Gazete iyi haber alan kaynaklara dayanarak Ankara’nın 1960 garantiler sisteminin değiştirilmesini ele aldığı imajını vermeye çalıştığını yazarken, bu konuda çeşitli düşüncelerin bulunduğunu, bunlardan bir tanesinin, çözümden sonra askeri bir birliğin muhafaza edilmesi yönünde olduğunu belirtti.

Bunun da İngilizlerin Ada’da işlettiklerinin prototipinde, askeri üs kurmasıyla farkına varılacağını kaydeden gazete, Ankara’nın, Kıbrıs Türk tarafının, ya gerek olması durumunda yardım için Türkiye’ye çağrıda bulunması ya da Kıbrıs Türk kurucu devlet için garantilerin olması düşüncelerini taşıdığını ancak bu yaklaşımların Atina ve Güney Kıbrıs açısından kabul edilemez olduğunu yazdı.

Gazete aynı haberinde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın CNN Türk’e dün yaptığı açıklamalarına da yer verdi.