İtalyan-Kore konsorsiyumu ENI-KoGAs ve Fransız Total şirketinin, Rumların tek yanlı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölge’deki sondaj çalışmalarını kesmesine karşın, ENI’nın Mısır MEB’inde sondaj yapma niyetiyle ilgili haberi üzerine iç cepheden eleştiri bombardımanına tutulan Rum Yönetimi, doğal gaz yatağı arama ve değerlendirme programını askıya almadığını açıkladı.

Politis’e göre DİKO ve Ekologlar ve Çevreciler Hareketi’nin son 48 saat içinde yaptığı tepki açıklamaları nedeniyle Rum Yönetimi enerji planlarının normal şekilde devam ettiğini yinelediği bir açıklama yapmak zorunda kaldı.

Açıklamalarında Anastasiadis hükümetinin, Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisinin faaliyetlerine son vermesiyle birlikte Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlaması için sondaj çalışmalarını kesmeye söz verdiği görüşünü tekrarlayan iki parti, ENI-KoGas’ın 2, 3, 9 ve Total’in 10 ve 11’inci parseldeki çalışmalarının durma nedeninin teknik değil siyasi olduğu görüşünde.

DİKO: “AKINCI VE ÖZERSAY’IN AÇIKLAMALARI TESADÜF MÜ?”

DİKO yayımladığı açıklama ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın, doğal gazdaki hareketlerin müzakerelere olumsuz etki yapacağını öncelikle bilenin Anastasiadis olduğu ve eski Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay’ın, Rum tarafının Türkiye’nin Navtex’ini geri çekmesi için doğal gaz çalışmalarını ertelemeyi kabul ettiği açıklamalarının tesadüf mü olduğunu sordu.

Rum Sözcü Vekili Viktoras Papadopulos ise, Rum Yönetiminin enerji planlarını erteleme konusunda hiç kimseyle herhangi bir anlaşma veya uzlaşı içerisinde olmadığını, aksine planlarının bütün düzeylerde süratle devam ettiğini söyledi.

Son zamanlarda Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun karşılıklı ziyaretlerinin enerji planlarının devam ettiğinin göstergesi, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in birkaç gün önce gerçekleşen temaslarının Mısır’la müzakerelerin devam ettiğinin kanıtı olduğunu anlatan Papadopulos şunları söyledi:

“Bazılarının muhalefet hırsı maalesef vatandaşların yaz tatili sırasında bile devam ediyor. Var olmayan konularda sınırı aşan popülizm yapanlar ve parti içi sorunlarını bu şekilde çözeceklerini zannedenler hayal kırıklığına uğrayacak.”

Alithia haberi “Hükümet: ‘Enerji Planları Normal Şekilde Devam Ediyor” başlığıyla aktardı.

“ANKARA’NIN HEDEFİ ENERJİ GEÇİŞ KAVŞAĞI OLMAK”

Simerini ise “Türkler Doğal Gaza ‘Susadı’... Türk Şirketler Doğal Gazını Türkiye’ye Taşınası İçin İsrail’e Yalvarıyor... Ankara’nın Hedefi Enerji Geçiş Kavşağı Olmak” başlık ve spotlarıyla manşete çektiği haberinde Türkiye’nin artan enerji ihtiyacını karşılamada üçüncü ülkelere bağımlılığından kurtulmak için İsrail’e sürekli açılımlarda bulunarak doğal gazını boru hattıyla Türkiye toprağından geçirme çağrısı yaptığını yazdı.

Turcas, Zorlu, v.b. Türk şirketlerinin bu amaçla İsrail’in Leviathan yatağında ruhsat sahibi şirketlere yanaştığını ancak sonuç alamadığını savunan gazete Türkiye’nin bu planlarına Kıbrıs’ın da dahil olduğunu öne sürdü.

Türkiye’nin, bölgesel enerji kavşağı olma planını uygulayabilmesinin tek yolunun İsrail MEB’inden boru hattını Rum “MEB”inden geçirmek olduğunu savunan gazete bu yüzden de Kıbrıs sorununa, buna olanak tanıyabilecek bir çözüm bulmak istediğini ileri sürdü.

Haberde “İsrail’den doğal gazın Kıbrıs üzerinden Türkiye’ye taşınması planını gösteren Straftor Enstitüsü’nün haritası” olduğu iddia edilen bir de haritaya yer verildi.

Fileleftheros da habere “Ankara Türk Boru Hattı İçin Geri Geliyor... Çeşitli İstikametlere, Doğal Gazda Rol Edinme Çabası Harcıyor” başlığıyla yer verdi.