Alithia gazetesinin haberine göre, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, iç cephede mümkün olan en fazla birliğin sağlanabilmesi için reçete bulunması gerektiğini söyledi.

Habere göre Kiprianu, Başpiskopos Makarios için Baf’ta düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Mont Pelerin’deki teknokratlar görüşmesinin sonuçlarıyla ilgili bekleyiş içerisinde olduklarını ve anlaşmazlığa düşülen noktalarda, bunların dile getirilmesi için yöntemlerin var olduğunu ifade etti.

Kiprianu, konuşmasında Cenevre konferansına da değinerek, Kıbrıs Türk tarafının konferansta toprak için harita sunduğunu ve bu haritanın, her ne kadar şu ana kadar tatmin edici olmasa da, Kıbrıs Rum kurucu devletine önemli toprak iadesi öngördüğünü söyledi.

Türkiye’nin ilk defa güvenlik konusunda, garantilerin ve askerin çekilmesinin de dahil olduğu özlü görüşmeye katıldığına vurgu yapan Kiprianu, prosedürün sonuçlarıyla ilgili kimsenin önyargılı olamayacağını belirtti, anahtarın da Türk Hükümeti’nin elinde olduğunu iddia etti.

Kiprianu, konuşmasında ayrıca, “işgalin getirdiği oldu-bittilerin, Kıbrıs sorununun iç anayasal boyutuna adadaki iki tarafça kabul görecek çözüm bulunmasıyla yok edilebileceğini” belirtti.

LİLLİKAS: “ANLAMSIZ ÇÖZÜME HAYIR”

Gazete, bir diğer haberinde ise, Vatandaşlık İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas’ın, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile Rum müzakere heyetine, “her zaman bir sonraki günü düşünmeleri” çağrısında bulunduğunu yazdı.

Habere göre Lillikas, Anastasiadis’e, gizli veya açık şekilde bölünmeye yönelemeyeceğini veya “işgalin yarattığı olgular üzerine oturamayacağını” aklından çıkarmaması gerektiği mesajını gönderdi.

Lillikas, Makarios’un isim günü için düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, çözümün, gerçek bağımsızlığa götürmediği sürece anlamsız olacağını da vurguladı.

NEOFİTU: “YOLUN SONU DEĞİL, DURAK”

Gazetenin bir diğer haberinde ise, DİSİ Başkanı Averof Neofitu’nun açıklamaları yer aldı.

Habere göre Neofitu, herkesin, zor zamanlarda içteki birliğin gerekli olduğunu anlaması gerektiğini kaydederek, Türk garantileriyle askeri olmaksızın, yeniden birleşmiş bir vatanda bir arada yaşama arzusunu dile getirdi.

Neofitu, Mont Pelerin’deki gelişmelerle ilgili olarak ise, birazcık sabırlı olmak gerektiğini ve bu görüşmelerin tamamlanmasının ardından, Anastasiadis’in kendilerine bilgilendirme yapacağını ifade etti.

Neofitu ayrıca, Mont Pelerin ve Cenevre görüşmelerinin yolun sonu değil, önemli bir durak olduğunu belirtti.

EKOLOGLAR-VATANDAŞLAR İŞBİRLİĞİ’NDEN “ULUSAL KONSEY TOPLANSIN” ÇAĞRISI

Bu arada, Simerini gazetesi de, Rum Ekologlar-Vatandaşlar İşbirliği’nin, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e, Ulusal Konsey’i toplaması çağrısında bulunduğunu yazdı.

Rum Ekologlar-Vatandaşlar İşbirliği Başkanı Yorgos Perdikis, Cenevre’de yapılan görüşmelerle ilgili birçok noktada bilgilendirme eksikliği bulunduğunu ve siyasi partilerin tam anlamıyla bilgilendirilebilmesi için Ulusal Konsey’in bir an önce toplanması gerektiğini söyledi.

DİKO: “ANASTASİADİS SAHTE DEVLETİ VE AKINCI’YI YÜKSELTTİ”

Fileleftheros gazetesi de, DİKO Yürütme Kurulu’nun, aldığı bir kararla Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’a saldırdığını yazdı.

Habere göre DİKO, Anastasiadis’in Cenevre’de Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile KKTC’yi yükselttiğini iddia etti.

Kıbrıs sorununda yeni bir strateji belirlenmesi gerektiğini vurgulayan DİKO, Ulusal Konsey’in bir an önce toplanması gerektiğini kaydetti.