Rum siyasi partilerinin, İsviçre’nin Mont Pelerin kasabasında gerçekleştirilen müzakerelerin ardından şekillenen manzarayı, farklı şekillerde değerlendirdikleri haber verildi.

Fileleftheros gazetesi “Farklı Okumalar” başlıklı haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Mont Pelerin’deki görüşmelerin dönüşünde, dün Güney Kıbrıs’a ayak basar basmaz, Ulusal Konsey’in toplanmasını isteyen muhalefet partilerinin çoğunluğunun şiddetli saldırısına maruz kaldığını yazdı.

DİSİ

Gazeteye göre DİSİ Başkanı Averof Neofitu açıklamasında, Kıbrıs sorununun çözümünün gerçek anlamda iyi bir ekonomi ve gerçek anlamda iyi bir Kıbrıs için koşullar meydana getireceğini dile getirdi.

AKEL

Açıklamasında, Mont Pelerin’de “ilerleme sağlandığı ve doğru yönde hareket ettiklerine dair görüşünü ortaya koyan” AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ise, ilerleme yaşandığının açık olduğunu ve bunun muhtemelen istedikleri kadar olmasa da, Toprak konusuyla ilgili görüşmelerin somut haritalar ortaya konulup ele alınacağı beklentisiyle Cenevre’de sürecek olmasının, olumlu bir şey olduğunu ifade etti.

Habere göre, beşli konferans toplanması olasılığı konusunda ise Kiprianu, kendilerinin hiçbir zaman beşli konferansa gitmeyi kabul etmediklerini ve bir anlaşma mesafesine ulaşmaları durumunda takip edilmesi gereken şeyin, uluslararası bir konferans toplanması olduğuna dair görüşünü yineledi.

DİKO

Gazeteye göre DİKO partisi ise açıklamasında, Mont Pelerin’de görüşülenlerle ilgili olarak, tam ve ayrıntılı bilgilendirme yapılması için, derhal Ulusal Konsey’in toplanmasını istedi.

Buna paralel olarak, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in “yeni tavizlerde bulunmamış olmasını umduğunu” da belirten DİKO, toprak konusunda ise, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in halk tarafından 2004 yılında reddedilen Annan Planında öngörüldüğünden daha çok toprak iade edilmesi talebine ilişkin taahhüdüne uymasını umduğunu da ifade etti.

EDEK

Gazeteye göre EDEK’in Avrupa Parlamentosu’ndaki milletvekilleri Dimitris Papadakis ise açıklamasında “bugün dahi görüşme yapmak için hangi sebeple İsviçre’ye gidilmesi gerektiğini anlayamadıklarını” dile getirdi.

Görüşülen konularla ilgili sızıntılar olduğunu ve bunun da kafa karışıklığına neden olduğunu öne süren Papadakis, bunun da görüşülenlerin gizliliğine dair argümanı çürüttüğünü söyledi.

Papadakis, Anastasiadis’in siyasi liderliği ve Rum halkını gelişmeler konusunda ayrıntılı bir şekilde bilgilendirmekle yükümlü olduğunu da ekledi.

DAYANIŞMA HAREKETİ

Gazeteye göre Dayanışma Hareketi Başkanı Eleni Theoharus ise açıklamasında, Ulusal Konseyin bilgilendirilmesi beklenirken, müzakerelerin Kıbrıs dışında sürmesine dair endişesini gizlemedi.
Gazeteye göre Mont Pelerin’deki görüşmelerle ilgili olarak ise Theoharus, her şeyin önceden kararlaştırılmış ve planlanmış olduğunu, gerçekleştirilen çabanın da bunların halka sunulması olduğunu ileri sürdü.

VATANDAŞLAR İTTİFAKI

Vatandaşlar İttifakı ise açıklamasında, “liderlerin Mont Pelerin’de gerçekleştirdikleri beş günlük görüşmenin amacının toprak başlığının harita üzerinde görüşülmesi ise, o halde bu hedefin başarıya ulaşmadığını” öne sürdü.

“Türkiye’nin bütün dikkatini beş taraflı konferansa yönelttiğini” ileri süren Vatandaşlar İttifakı, “ki burada da çözüm veya çıkmaz olup olmamasının Türkiye’yi ilgilendirmediğini, çünkü iki durumda da Türkiye’nin kazançlı olacağını” iddialarına ekledi.

EKOLOGLAR

Gazeteye göre, Rum Ekologlar Hareketi ise açıklamasında, Mont Pelerin’deki görüşmelerin başarısız olduğunu iddia etti.

“Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in üç versiyonda harita sunmasına karşın, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Mont Pelerin’de harita sunmadığını” ileri süren Ekologlar, Akıncı’nın İsviçre’ye çok taraflı konferansın tarihini ayarlamaya gittiğinin açık olduğunu iddialarına ekledi.

Alithia gazetesi partilerin açıklamalarına “Çözüm Süreci İlerliyor… İki Büyük Parti Olan DİSİ ile AKEL Gelişmelere Olumlu Bakarken, Diğer Partiler Olumsuz Bakıyor” başlığıyla yer verirken, Haravgi “Siyasi Liderlik Kıbrıs Sorunundaki Gelişmeler Konusunda Bilgilendirme Bekliyor”, Simerini ise “Ulusal Konseyi Bekliyorlar” başlığını kullandı.