Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis ve diğer siyasi partiler, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu’nun dün yapmış olduğu “Kıbrıs sorununu çözmek adına müzakereler sürerken Güney Kıbrıs’ta seçim sürecine girildiği; bu süreçte sorumlu davranılması ve çözüm sürecine zarar verebilecek söylemler ve çarpıtmalardan uzak durulmasını temenni ettikleri” ve “çözüm ile birlikte yeni bir yapının ortaya çıkacağı”  şeklindeki açıklamasını yorumladılar.

Simerini gazetesine göre Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, bu tür açıklamaların, bilindik Türk tezlerine yeni bir şeyi katmadığını savundu.

Hristodulidis, “Kıbrıs Cumhuriyeti’”nin gelişmesine ilişkin Kıbrıs Rum tarafının tezinin net olduğunu, bunun, Kıbrıs sorununun olası çözümünde belirli öngörüler içerisinde garanti altına alınacağını ifade etti.

Bu tür açıklamaların endişeye neden olup olmayacağı şeklindeki bir soru üzerine Hristodulidis, böyle bir şeyi reddetti.

DİKO konu hakkında yaptığı açıklamada, Burcu’nun söylemlerini son derece “kışkırtıcı” olarak nitelendirirken, “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin dönüşmesi ve devam etmesinin, müzakere edilemez koşul olduğunu savundu.

EDEK, Rum Vatandaşlar İttifakı ve EVRO.KO, birer açıklama yaparak, Burcu’nun açıklamalarını eleştirdi.