Rum siyasiler 15 Temmuz 1974’te Yunan Cuntası’nın Kıbrıs’ta yaptığı darbenin yıldönümünü dolayısıyla Kıbrıs sorunuyla ilişkili açıklamalar yaptılar.

Fileleftheros gazetesine göre AKEL, “Kıbrıs sorununun çözümünü isteyenlerin, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesinin ve darbenin suçlarından arındırılmasının birlikte olmayacağını bilmeleri gerektiğini” belirtti.

DİKO, “çözümün işgal altındaki toprakları yeniden serbest bırakması, kalıcı, demokratik, insan haklarına saygılı olması ve AB normlarına uyması için Kıbrıs Cumhuriyeti devamının olması gerektiğini” savundu.

EDEK, “hayatını kaybedenler için yapılacak en iyi şeyin, “Kıbrıs Cumhuriyeti’ni savunma mücadelesine devam etmek, ulusal egemenlin savunulması ve vatanın serbest kalması” olduğunu iddia etti.

Çevreciler ise “40 yılın ardından Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, Türkiye ve müttefiklerinin planlarının tehdidi altında olmaya devam ettiğini” öne sürdü.

ETKİNLİKLER

Öte yandan Simerini gazetesi Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasaidis’in yurtdışında olması nedeniyle, Rum Meclis Başkanı Dimitris Silluris’in Rum yönetimini temsilen bugün darbe sırasında hayatını kaybedenler için bir kilisede düzenlenecek anma etkinliğine katılacağını yazdı.

Gazete haberinin devamında 20 Temmuz’da Anastasiadis’in, Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis eşliğinde Yunan Askeri Mezarlığı’na, ardından Panaya Faneromeni Kilisesi’nde anma törenine katılacağını kaydetti.

Haberlerde Rum bakanların 20 Temmuz’da Güney Kıbrıs’ın çeşitli bölgesinde kiliselerde gerçekleştirilecek anma törenlerinde Rum Hükümeti’ni temsil edecekleri de belirtildi.

RUM HÜKÜMETİ’NDEN AKEL’E YANIT

Öte yandan Rum Hükümeti Sözcü Vekili Viktoras Papadopulos, AKEL’in Rum Hükümeti’nin Kıbrıs sorununda şizofrence politikalar uyguladığına dair iddialarına yanıt verdi.

Bu tür sözlerin ne halka, ne vatana, ne de çıkarlara bir yararının olduğunu söyleyen Papadopulos, siyasi güçlere “işgalden kurtuluş hedefi” çerçevesinde birlik ve karşılıklı anlayış içinde olma çağrısında bulundu.