Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs müzakere süreciyle ilgili bilgilendirme yaptığı dünkü “Ulusal Konsey” toplantısına katılan siyasi parti başkanlarının,  Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile birlikte ortamın değiştiği ortak tespitinde bulundukları ancak Türkiye’de Pazar günü yapılacak genel seçimler nedeniyle süreç hakkında temkinli konuştukları bildirildi.

Fileleftheros gazetesi “Evet Ortam Değişti Ama Hepsi Beklemede... Partiler Bilgilendirmeden Sonra Olguları Değerlendiriyor” başlıklı haberinde siyasi pati başkanlarının Konsey toplantısının ardından söylediklerine yer verdi.

DİSİ

Habere göre DİSİ Başkanı Averof Neofitu geçmiştekilere oranla çok daha ümit verici olmasına karşın yeni bir sürecin henüz başında olunduğunu vurguladı, şunları söyledi:

“Herkes, çok acılı ve zor bir prosedürün ilk aşamasında olduğumuzu aklından çıkarmamalıdır. Henüz meselelerin çekirdeğine girilmediğinden hiçbirimiz bu açılan ümit penceresini görmezden gelemeyiz. DİSİ olarak, yeni tur diyaloğun olumlu şekilde sonuç vermesi çabasında Başkan Anastasiadis’in yanında olacağız.”

AKEL

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, “Anastasiadis’in müzakerelerdeki hal ve tavırlarıyla izin vermesi halinde AKEL’in bu süreç boyunca, daha iyi ilerleyebilmeye yönelik fikir ve görüşler ortaya koyarak olumlu ve yapıcı rol oynayacağını” söyledi.

AKEL’in çözüm sürecine destek vereceğini vurgulayan Kiprianu “Hepimiz, açılan bu fırsat penceresini daha iyi şekilde değerlendirebilmemiz için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız” ifadesini kullandı.

DİKO

DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos Rum tarafının Güven Yaratıcı Önlemler (GYÖ) önerilerinde “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin değerini düşürmeyi ve KKTC’yi siyasi açıdan yükseltmeyi hedefleyen öneriler bulunduğunu” ileri sürerek, DİKO’nun bunları kesin şekilde reddettiğini belirtti. Papadopulos “maalesef bu istikamette seyreden işlem ve faaliyetler saptadık, en kısa zamanda itirazlarımızı detaylarıyla izah etme fırsatı verilmesini istiyorum” dedi.

EDEK VE EURO.KO

EDEK Başkanı Marinos Sizopulos görüş belirtmek için özlü konuların müzakeresine geçilmesini bekleyeceğini belirterek “Her iki tarafın da iyi çabaları o safhada ortaya çıkacak” dedi.

EURO.KO yazılı açıklama yaparak, son gelişmelerle ilgili görüşünü belirtmek için bir sonraki Rum Ulusal Konsey toplantısını bekleyeceğini açıkladı.

EKOLOGLAR VE ÇEVRECİLER HAREKETİ

Ekologlar ve Çevreciler Hareketi “Kıbrıs Türk tarafında bir muhatap olmasından dolayı memnunuz ancak sonsuz bir coşku olmasından dolayı endişeliyiz. Gerçekler realist şekilde göğüslenmiyor, bizim tarafın liderliği astigmat olarak nitelendirilebilecek bir yaklaşımı var” dedi.

“HİÇBİR ÖNLEM KIBRIS CUMHURİYETİ’Nİ ZEDELEMEZ”

Aynı gazete “Başkan... Hiçbir GYÖ Kıbrıs Cumhuriyeti’ni Zedelemiyor” başlıklı haberinde ise, Anastasiadis’in,  bazı siyasi partilerin (DİKO) Rum tarafının GYÖ’ler listesindeki bazı önlemlere getirdiği görüşlerini yorumlarken “Hiçbir önlem Kıbrıs Cumhuriyeti’ni zedelemiyor” dediğini yazdı.

Habere göre Kıbrıs Rum tarafının tam olarak neler önerdiğine ilişkin listeyi siyasi partilere verdiğini anlatan Anastasiadis “Muradımız, iyi ortamı idame ettirmek ve güven yaratıcı önlemler üzerinde değil, önerilen önlemlerin çoğunu çözecek olan öz üzerinde odaklanmaktır” dedi.

Anastasiadis Rum tarafının GYÖ listesinde Maraş’ın da olup olmadığı sorulduğunda “Evet, sadece konu görüşülmedi” ifadesini kullandı; “Ulusal Konsey” toplantısı sırasında partilere  bilgi verdiğini, bazı izahat sorularına cevap verdiğini, Konsey toplantısına 17 Haziran’daki liderler görüşmesinden sonra devam edileceğini anlattı.

Türkiye’deki genel seçimlerin Kıbrıs sorunundaki gelişmeleri etkileyip etkilemeyeceği sorulduğunda da Anastasiadis “Pazartesi günü bu konuda daha çok şey söyleyebiliriz” cevabını verdi.