Siyasi yelpazenin merkezini oluşturan EDEK ve DİKO’da Kıbrıs sorunu odaklı parti içi çalkantılar yaşanıyor. Kıbrıs sorunundaki duruşunu değiştirdiği gerekçesiyle EDEK Baf ilçe örgütü komitesinin 17 üyesinden 10’u, komite başkanını istifaya zorlanmak için toplu istifa dilekçesine imza attı. DİKO’daki Marios Karoyan başkanlığındaki parti içi muhalefetle Nikolas Papadopulos başkanlığındaki parti yönetimi arasındaki çekişme de sürüyor.

Simerini haberi “Siyasi Çalkantılar Merkezi... EDEK ve DİKO’da Liderlikle ‘Muhalifler’ Saç Saça Baş Başa... Parti İçi Tartışmaların Odağında Kıbrıs Sorunu... Kıbrıs Sorunu Genel Seçim Hazırlıklarına Da Nüfuz Etti” başlık ve spotlarıyla manşete çekti.

Gazeteye göre EDEK Baf ilçe komitesi Başkanı Yorgos Nikandru’nun Kıbrıs sorunundaki duruşunu değiştirdiği gerekçesiyle hem komitenin, hem de komite başkanının değiştirilmesini sağlamak için 17 komite üyesinden 10’u toplu istifa dilekçesine imza attı ancak 4 üye “aldatıldık” diyerek imzalarını geri çekti.

EDEK yönetimi ise Baf ilçe örgütündeki gelişmeleri “siyasi anlaşmazlığa değil, Nikandru’nun kabul edilemez davranışına” bağlıyor. Nikandru ise Kıbrıs sorunundaki görüşlerini değiştirdiği için koltuğundan edilmeye çalışıldığı görüşünde.

DİKO’nun, Karoyan başkanlığındaki “gayrı resmi” ve Papadopulos başkanlığındaki resmi kanadı arasındaki “savaş” da devam ediyor. Papadopulos cephesi Karoyan’cılarla daha fazla uğraşmayacaklarını söylerken Karoyancılar, cevapsız soru bırakmayacaklarını belirtiyor.

Nikolas Papadopulos’un, çoğu siyasi partinin ne Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis’ten ne de başka bir yetkiliden, Rum tarafının masaya koyduğu önerilerle ilgili bilgi almadığı açıklaması üzerine DİKO içerisindeki kavgaya dün Rum Başkanlık Sarayı da karıştı. Rum Sözcü Vekili Viktoras Papadopulos DİKO liderliği dışında bütün partilerin sunulan öneriler ve müzakere süreci hakkında Rum Müzakereci Mavroyannis veya Ulusal Konsey Sekreteri’nden bilgi talep ettiğini ve bilgilendirildiğini söyledi.

Politis haberi “DİKO ve EDEK Kaygan Zemin Üzerinde... Kıbrıs Sorunundaki Gelişmelerden Ötürü Ciddi Değişimler... Marios Karoyan Dün Platform İlan Etti” başlığıyla manşete çekti.

Gazeteye göre, eski ve yeni başkanları arasındaki zıtlaşmanın doruğa ulaştığı DİKO’da yeni Başkan Papadopulos’u DİKO’yu sorumluluk partisinden itiraz ve protesto partisine çevirmekle suçlayan eski Başkan Karoyan  “partinin ilke ve değerlerini restore etmeye, partiyi yeniden duyarlı, sorumlu ve tutarlı hale getirmeye çalışacak bir platform oluşturduklarını” açıkladı.

Fileleftheros EDEK Baf ilçe örgütünde dün patlak veren krizin, Yannakis Omiru’nun da partiden istifa gerekçesi olan; EDEK’in iki bölgeli iki toplumlu federasyonu reddetme kararına Baf ilçe örgüt komitesi başkanı Nikandru’nun farklı yaklaşımı olduğunu belirtti.