Güney Kıbrıs'ta Demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ) tarafından hazırlanan ve okullarda kutlanacak anma günlerinin belirlenmesi yetkisini Rum Meclisi’nden alarak eğitim bakanına veren yasa tasarısı bugün Rum Meclisi oturumunda ele alınacak.

Alithia ve diğer gazeteler, DİSİ tarafından hazırlanan yasanın bugün sabah 09:00’dan itibaren Rum Meclisi oturumunda ele alınmasını ve oturumun hararetli tartışmalara sahne olmasının beklendiğini yazdılar.

Gazete, Rum Meclisi’nin bugünkü oturumunda 36 yasa tasarısının ele alınacağını, DİSİ’nin hazırladığı tasarının ise 31nci sırada olduğunu belirtirken, tasarı hakkında birçok konuşma yapılacağından oturumun başlama saatinin sabah 9’a alındığını vurguladı.

Haberde, partilerin söz konusu tasarı hakkında konuşmak için belirli zamana sahip olacakları, bu çerçevede DİSİ’nin 40, AKEL’in 35, DİKO’nun 20 ve diğer partilerin 10’ar dakika konuşma haklarının bulunacağı belirtildi.

Gazete, bugünkü oturumda konu üzerinde DİSİ ve AKEL’e yönelik sert eleştirilerin yapılmasının beklendiğini, bunun en büyük göstergesinin ise dün yapılan karşılıklı açıklamalarda kullanılan sert üslup olduğunu yazdı.

Habere göre, DİKO ve diğer partiler dünkü açıklamalarında DİSİ ve AKEL’e yönelik “Türkiye ve Akıncı’nın peşinden gitme, Meclisin utanç günü vs.” gibi sert eleştirilerini sürdürürken AKEL ve DİSİ’den ise bu suçlamaları reddedici yanıtlar verildi.

DİSİ Başkanı Averof Neofitu yaptığı açıklamada, söz konusu suçlamalara sert yanıt verirken, doğruluğuna inandıkları bir yasa tasarısı sunduklarını ve tasarının bugünkü oylamada kabul edileceğinden emin olduğunu ifade etti.

Haberde, “Özgür Girne” gibi bazı küçük örgütlerin de oylama sırasında Rum Meclisi önünde protesto gösterisi düzenleyecekleri de belirtildi.