Rum hukukçu Ahilleas Dimitriadis, Maraş’taki ve genel olarak KKTC’deki eski Rum mallarının, ölüler adına kayıtlı kalmasının ve mirasçılarına devredilmemesinin büyük hata olduğunu söyledi.

Alihtia Dimitriadis’le yaptığı söyleşiyi, “Tapulara Koşun… Ahilleas Dimitriadis’ten Kıbrıs Sorunundaki Gelişmeler Nedeniyle Önemli Tavsiyeler” başlığıyla birinci sayfasından aktardı.

Gazeteye göre Dimitriadis Crans Montana’da müzakerelerin çöküşünden sonra şekillenen durum nedeniyle gündemde iki hakim konu bulunduğunu, bunlardan birinin Maraş, ötekinin de KKTC’deki Rum mallarının değeri olduğunu söyledi.

KKTC’deki Rum mallarının ölü sahipleri üzerinde görünmesi halinde Türklerin “bu mal sana ait değil” diyerek vermeyeceğine işaret ederek “tapulara koşun” çağrısı yapan Dimitriadis bu malların, daha sonra sorun yaşanmaması için bölünmeden mirasçılarına devredilmesini tavsiye etti..

Dimitriadis Maraş’la ilgili her ihtimale karşı hazır olunması için sözde “Maraş Belediyesi”nin, belediye sakinleri listesini güncellemesi tavsiyesinde bulundu.

KKTC’de faaliyet gösteren Taşınmaz Mal Komisyonu (TMK) sorulduğunda ise maddi durumu yüzünden TMK’ya başvuranların mallarını Rum Yönetimi tarafından satın alınmasını salık veren Dimitriadis, özetle şunları söyledi:

“Malları devletimiz düşük  fiyattan satın aldığında  iki karımız olacak: a)Kıbrıs vatandaşı malını devlete satmış olacak, b) devletin elinde, 10 liraya satın aldığı ancak değeri 100 lira olan mal varsa, devleti kapitalize etmiş olacağız.  Malını devlete satanın, bu malını 5-10 yıl içerisinde aynı fiyatı + faizini ödeyerek geri alma hakkı olsun. Devletin bunun için ihtiyaç duyacağı yıllık meblağ  50-60 milyondur. Varsın bir firkateyn az satın alalım.”