Rum Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Marios Dimitriadis’in AB- Türkiye havacılık anlaşması konusunda açıklamada bulunduğu haber verildi.

Simerini gazetesi “AB-Türkiye Anlaşması… Müzakereler Lefkoşa’dan Geçer” başlıklarıyla verdiği haberinde, “AB ile Türkiye arasındaki havacılık anlaşması, gerekli şart ve önkoşulların konması için Lefkoşa’dan geçer” iddiasında bulundu. 

Güney Kıbrıs’ın bahse konu anlaşmaya tepki göstererek, Avrupa Komisyonu’ndan, bunun hayata geçirilmesine yönelik önkoşullarla ilgili yazılı teyitler istediğini yazan gazete, Avrupa Komisyonu’nun Güney Kıbrıs’a teyitler verdiğini ve geriye Salı günü gerçekleştirilecek AB Ulaştırma Bakanları Konseyi’nin sonuç bildirgesinde anlaşmaya nelerin dahil olacağının kaldığını belirtti.

Habere göre, dün katıldığı bir programda konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Rum Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Dimitriadis, Güney Kıbrıs’ın, teknokrat düzeydeki tüm görüşmelerinde, Türkiye ile AB arasındaki anlaşmanın hayata geçirilmesi için Güney Kıbrıs açısından gereken tüm önkoşulları ortaya koyduğunu söyledi.

Önümüzdeki hafta toplanacak Bakanlar Konseyi’nde gündeme getirilmek üzere Dışişleri Bakanlığı ile istişare içerisinde bazı ek önkoşullar ortaya koyduklarına değinen Dimitriadis, iki kontrol merkezi (“Ankara ve Kıbrıs”) arasında işbirliği” ve hava taşımacılığı uluslararası kurallarına saygı gibi önkoşullardan söz etti.

Türkiye’nin anlaşmaya varılan noktalara uyup uymayacağı ve dolaylı olarak “Kıbrıs Cumhuriyeti”ni tanıyıp tanımayacağına dair bir soru karşısında ise Dimitriadis, anlaşmaya uyulmaması durumunda, karara veto uygulanması imkanının bulunduğunu söyledi.

EKOLOGLAR

Öte yandan Fileleftheros gazetesi, “Türkiye’nin AB İçerisinde Müttefiki Var” başlığıyla verdiği haberinde, Ekologlar ve Vatandaşlar İşbirliği, havacılık anlaşmasıyla ilgili dünkü yayımlarında çıkan haberi yorumladığını belirtti.

Bazı Avrupalıların, Avrupa-Türkiye ilişkilerinin güçlendirilmesi çabası için “zevahiri kurtarma” deyimini kullanan Ekologlar, Ankara’nın da yükümlülüklerine uymaktan kaçındığını ileri sürdü.

Avrupa Komisyonu’nun, Türkiye ve Güney Kıbrıs da dahil 28 üye ülke arsında havacılık anlaşmasıyla ilgili müzakereleri ileri götürdüğüne işaret eden Ekologlar, Rum hükümetini, Ankara’nın Güney Kıbrıs karşısındaki yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda AB ile Türkiye arasında herhangi bir anlaşmanın olmasının mümkün olmadığını her yönde vurgulamaya çağırdı.