Politis gazetesi “Avrupa Komisyonu, AİHM Kararlarına Uyulması Baskısı Yapabilir” başlıklı haberinde “Varnavas ve diğerleri” ile “Ksenidi Arestis” davalarının avukatı Ahilleas Dimitriadis’in, 9 Ekim tarihli iki mektubunda, Avrupa Komisyonu’nun, Türkiye ve diğer AB’ye aday ülkelerin AİHM tarafından insan haklarının ihlal edilmesine yönelik suçlu bulduğu, insan haklarının çiğnenmesi konusunda bilgilendirilmesi gerektiğine dikkati çektiğini yazdı.

Habere göre Ahilleas Dimitriadis, mektubunda  ayrıca, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin aldığı ara karara ilişkin memnuniyetini dile getirdi ve Türkiye’nin, AİHM kararlarına uymamakla birlikte uluslararası yükümlülüklerini çiğnemeye devam ettiğini ileri sürdü.

Dimitriadis, ara kararın önemine karşın bunun, Avrupa Komisyonu’nun Türkiye’ye ilişkin ilerleme raporuna dahil edilmediğini belirtti.

Türkiye’nin ilgili kararları uygulaması için ek baskı tedbiri olarak, Avrupa Komisyonu’nun gerekli şekilde bilgilendirilmesi için faaliyetlerin üstlenilmesi gerektiğini de ifade eden Dimitriadis, bu konunun 4-5 Aralık’ta yapılacak olan Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nde ele alınmasını istedi.