Politis gazetesi, Rum İçişleri Bakanlığı’nın 3 Eylül tarihinde bir açıklama yaparak Kıbrıs Türk malı üzerine ina edilen göçmen evleri ve ellerinde kira belgesi bulunduranların vergi ödemeyeceği şeklinde açıklama yaptığını anımsatırken bu siyasi kararın hayata geçirilmesinde ortaya çıkan sorunların dün gerçekleştirilen,  Rum Meclisi Göçmenler Komitesi’nde ele alındığını yazdı.

Habere göre Rum Meclisi Göçmenler Komitesi üyeleri, Rum Vergi Dairesi tarafından, ellerinde Türk malı bulunduran Rumlara yönelik ödenmesi zorunluluğu getirilen verginin, ödenmemesi yönünde çağrıda bulundu.

Rum Meclisi Göçmenler Komitesi Başkanı Skevi Kukuma konu hakkında yaptığı açıklamada bakanlıklar ve daireler arasında koordinasyon eksikliği bulunduğunu bunun sonucunda da kira belgesi sahibi olanlardan vergi istendiğini belirtti.

KKTC’DE YAŞAYAN RUMLAR 

Öte yandan Alithia gazetesi Rum Meclisi Göçmenler Komitesi’nin dünkü toplantısında KKTC’de yaşayan Rumların sorunlarının da ele alındığını yazdı.

Gazete Dipkarpaz’da öğrenim gören Rumların çocuklarının aylık olarak 375 Euro ödenek aldığını ancak öğrenim için Güney Kıbrıs’a gittikleri zaman ise aylık olarak 212 Euro ödendiğini bunun da ancak altı ay içinde ödendiğine dikkat çekildiğini belirtti.

Habere göre Göçmenler Komitesi, bu ödeneğin her ay düzenli ödenmesini talep etti.

Komite ayrıca KKTC’de yaşayan Rum çocukların üniversitede okuyan çocukların aldıkları ödeneklerle diğer öğrencilerin aldıkları ödeneklerin eşitlendirilmesini de talep ederken bunun için gerekli olan miktarın da 14-5 öğrencinin söz konusu olması nedeniyle çok olmadığını belirtti.

Toplantıda yer alan sözde “Karpaz Koordinasyon Komitesi Başkanı” Nikos Falas ise, Dipkarpaz’da okuyan öğrenci sayısında artış olduğunu,  ortaokulda 19, ilkokulda 12, ana okulda ise 6 öğrencinin öğrenim gördüğünü söyledi.

Falas ayrıca eskiden 16 bin olan KKTC’de yaşayan Rum sayısının 442’ye düştüğünü belirtirken çok sayıdaki Rum’un 85 yaş üzeri olduğuna da dikkati çekti.

DİPKARPAZ’DAKİ RUMLARIN ÇOCUKLARININ HER PAZAR KİLİSEYE GÖTÜRÜLMESİ İSTENDİ

Fileleftheros gazetesi, Rum milletvekillerinin ve Dipkarpaz’daki Rum unsurların, bu bölgede yaşayan Rumların çocuklarının, öğretmenleri tarafından her Pazar kiliseye götürülmesini talep ettiğini yazdı.

Habere göre İnsani Konular yetkilisi Theofanus, öğretmenlere yönelik eleştiride bulunarak eskiden öğretmenlerin çocukları kiliseye götürdüğünü ancak şimdi ise böyle bir faaliyetin yapılmadığını belirtti.

Apostolos Andreas Papazı Zaharias da öğrencilerin kiliseye gitmediği yönünde şikayette bulundu.