Yurt dışında yaşayan Rumların örgütlü bulunduğu POMAK, PSEKA ve NEPOMAK isimli örgütlerin, bu yıl Lefkoşa’nın Rum kesiminde 18’incisini gerçekleştirdiği konferansın tamamlandığı ve konferansın sonuçları konusunda bir basın toplantısı düzenlendiği ifade edildi.

Fileleftheros gazetesi “Birliğin Bozulması Dış Rumları Yaralıyor… Dış Rumlardan, İç Cephenin Birçok Parçaya Bölündüğü Eleştirisi” başlıklı haberinde, yurt dışında yaşayan Rumların, Rum siyasi liderliğinin, Kıbrıs sorununda yaşadıkları ciddi anlaşmazlıklar yüzünden, yurt dışına yaydığı imajdan rahatsız olduğunu yazdı.

Hem POMAK, hem de PSEKA başkanlarının özellikle bu konu üzerinde durduklarını yazan gazeteye göre, POMAK Başkanı Andreas Papaevripidis Rum siyasi liderliğine yönelik eleştiride bulunduklarını çünkü ‘yurt dışına kötü bir izlenim verdiklerini ve bunun birlik bütünlük konusunda kendilerini yaraladığını’ dile getirdi.

Konuşmasında, siyasi liderliğin başka bir taktik bulması gerektiğini ve Kıbrıs sorununu partisel değil ulusal bir sorun olarak görmeyi umduklarını söyleyen Papaevripidis, dışarıya doğru iç karartıcı bir imaj sergilenmekte olduğunu dile getirdi ve durumun düzelmesini umduğunu sözlerine ekledi.

Gazeteye göre, PSEKA Başkanı Philip Christopfer ise konuşmasında, Rum iç cephesinde birlik olmamasından yakınarak, yedi siyasinin yedi farklı görüş ortaya koyduğuna dikkati çekti.  Christopfer,  kendilerinin de yurt dışında temel tezleri ileriye götürebilmeleri için, temel konular üzerinde görüş birliği olmasını umduğunu belirtti.

“40 yıldır yalnızca fırsatlar değil, Kıbrıs sorununun çözümünün yolunu da kaybettiklerini” ve bunun kendilerini endişelendirdiğini ifade eden Christopfer, Mustafa Akıncı’nın KKTC Cumhurbaşkanlığına seçilmesinin, çözümün daha yakın olduğuna dair bazı kişilerde iyimserlik yaratabileceğini ancak kendisinin, Akıncı’nın Kıbrıs sorunuyla ilgili önemli kararlar alıp alamayacağı konusunda şüpheleri olduğunu söyledi.

“Bunun Türkiye’nin sorunu olduğunun net olduğunu” ileri süren Christopfer, Türkiye’nin ikna edilmesi yöntemini bulmaları gerektiğini ve ABD’nin bu rolü oynayabileceğini ifade etti.

Gazeteye göre, Christopfer, ABD’nin Güney Kıbrıs’taki yeni büyükelçisiyle 15 Eylül’de görüşeceklerini; öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı ve ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile de planlanmış bir görüşmeleri olduğunu ifade etti.

Christopfer, bu görüşmelerin ana hedefinin, Türkiye’nin yalnızca kayıplar konusunda değil, Kıbrıs sorununun özüne ilişkin olarak da nasıl ikna edecekleri olduğunu sözlerine ekledi.

Dış Rumların, Rum hükümetine Kıbrıs sorunu, ekonomi ve enerji konularındaki bilgilendirmeden ötürü teşekkür ettiklerini kaydeden gazete, yurt dışındaki Rum işadamlarının da katımlıyla, 2016 yılının başında Güney Kıbrıs’ta bir işadamları forumu gerçekleştirileceğinin yazdı.

Haber, Politis gazetesinde “Dış Rumlar Kıbrıs’tan Kafaları Karışmış Bir Şekilde Ayrıldı… Siyasi Liderliğin Yaydığı Kötü İmaja Atıfta Bulundular”; Simerini’de “Dış Rumlardan Mücadele Sözü ve Şikâyetler”; Alithia’da “Kıbrıs İçin Mücadele’ye Devam”; Haravgi’de ise “Dış Rumlardan Kıbrıs’taki Mücadeleye Devam Sözü” başlıklarıyla yer aldı.