ABD’de yaşayan Kıbrıslı Rumların oluşturduğu POMAK ve PSEKA örgütleri kayıplar konusunda Türkiye’nin tutum değiştirmesini sağlamak amacıyla girişim başlatacak.

Politis ve diğer gazeteler, POMAK ve PSEKA örgütlerinin 18’nci kongresinin açılışının bu akşam Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis tarafından gerçekleştirileceğini, açılış öncesinde ise söz konusu iki örgütün temsilcilerinin Rum siyasilerle temaslarda bulunduklarını yazdılar.

Gazete, POMAK ve PSEKA temsilcilerinin dün Rum Başkanlığı İnsan Hakları ve Dış Rumlar Komiseri Fotis Fotiu’yla görüştüklerini, Fotiu’nun görüşmede Türkiye’nin kayıplar konusunun çözümüne katkı sağlaması için birlikte hareket edilmesi gerektiğine vurgu yaptığını yazdı.

Habere göre Fotiu, Türkiye’nin kayıplar konusunda arşivlerini açması ve tüm askeri bölgelerde kazılar yapılmasına izin vermesini sağlamak için çabaların yoğunlaştırılmasının zamanının geldiğini iddia etti.

PSEKA Başkanı Philip Christopher ise, bu konuda ABD Dışişleri Bakanlığı’na ziyaret gerçekleştirdiklerini belirterek insani boyuttaki bu konunun artık çözüme kavuşabilmesi için ABD Kongresi ve Dışişleri Bakanlığı’na baskı uyguladıklarını vurguladı.

Gazete, POMAK ve PSEKA temsilcilerinin ayrıca Rum Meclisi Başkanı Yannakis Omiru’yla da görüştüklerini ve görüşmede Kıbrıs sorundaki gelişmelerin ele alındığını yazdı.

Habere göre Omiru görüşmede, “Kıbrıs Türk liderliğinde yaşanan değişim sonrasında oluşan yeni koşullar ve müzakerelerin başlaması sebebiyle daha olumlu bir tutum sergilediklerini” belirterek “Kıbrıs sorununun çözümünün anahtarının Türkiye’nin elinde olduğu” iddiasını yineledi.

Habere göre Güney Kıbrıs’ta bugün başlayacak dış Rumlar kongresi Cuma günü tamamlanacak.