Salamis Antik Tiyatro’da oynanan “Antigoni” oyunu, Rum siyasi cephesinin birbirine girmesine neden oldu. Güney Kıbrıs’ı günlerdir meşgul eden bu tartışma, bu sefer de, başta Kültürel Miras Teknik Komitesi olmak üzere, adada iki toplumlu teknik komitelerin oluşumunun sorgulanması noktasına geldi.

Politis gazetesi, DİSİ Başkanı Averof Neofitu’nun dün, Rum Sayıştay Odisseas Mihailidis’e mektup gönderdiğini ve mektupta, teknik komitelerin oluşumu ve işleyişiyle ilgili izahat talebinde bulunduğunu yazdı.

Habere göre Neofitu, mektubunda, “Antigoni” oyununun Salamis Antik Tiyatro’daki gösterimi prosedürüyle ilgili, gelen şikayetler üzerine Rum Sayıştaylık tarafından başlatılan incelemeyle eşzamanlı olarak, teknik komitelerin de mercek altına alınması gerektiğini kaydetti.

Neofitu, mektubunda, iki toplumlu teknik komitelerin oluşturulmasının hangi sözleşme zemininde, ne zaman ve hangi liderlerin döneminde kararlaştırıldığını; hangi iki toplumlu komitelerin oluşturulacağına, özellikle de Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin oluşturulmasına ne zaman ve hangi hükümet döneminde karar verildiğini ve bu komitelerin çalışmaya başlamasını öngören anlaşmanın hangi hükümet döneminde uygulanmaya başladığını sordu.

Gazete, Neofitu’nun sorularının yanıtının ise “iki toplumlu Teknik Komitelerin oluşturulmasının, 8 Temmuz 2006’da, İlkeler Demeti anlaşması zemininde, Tasos Papadopulos-Mehmet Ali Talat görüşmelerinde kararlaştırıldığı ve komitelerin çalışmaya, DİKO’nun da ortağı olduğu Dimitris Hristofyas Hükümeti döneminde başladığı” şeklinde olduğunu yazdı.

DİKO’nun, DİSİ’nin mektubuna tepki gösterdiğini belirten gazete, iki toplumlu teknik komitelerin oluşturulmasını kararlaştıran Papadopulos’un, Başkan olduğu dönemde, bu komitelerin hiç çalışmadığını ve bu komitelerin “Kıbrıs Cumhuriyeti” kurumlarının yerine geçmesini hiçbir zaman kabul etmediğini kaydettiğini yazdı.

Gazete, DİSİ’nin bu mektubu üzerine, Rum Sayıştay Odisseas Mihalidis’in, Rum Eski Eserler Dairesi’ne mektup yazmak zorunda kaldığını ve mektubunda, KKTC’deki 6 dini anıtın restorasyon çalışmalarının yasallığı konusunda birtakım sorular sorduğunu kaydetti.

HRİSTODULİDİS: “ÖZDE KAYBEDİYORUZ”

Gazete devamla, Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in, konuyla ilgili Politis FM’e açıklama yaparak, bu konu etrafındaki tartışmaların hiçbir amaca hizmet etmediğini söylediğini yazdı.

Habere göre Hristodulidis, “Antigoni” oyununun Salamis Antik Tiyatro’da gösterilmesinin, kendisi için, her Pazar KKTC’de ayin yapılması gibi bir şey olduğunu belirtti.

Hristodulidis, Mihailidis’in konuyla ilgili bazı sorular sorduğunu kaydederek, bu soruların yanıtlanacağına ve bu tartışmaların sona ereceğine inandığını söyledi.

Haber, diğer gazetelerde şu başlıklarla yansıtıldı:

Fileleftheros gazetesi: “Antigoni Araştırması Yangın Çıkardı… DİSİ-DİKO Birbirini Suçluyor, Sayıştay Ortada Kaldı”

Simerini gazetesi: “Salamis İçin Bıçak Çektiler… Antigoni’nin İşgal Bölgelerindeki Gösterimiyle İlgili Siyasi Çatışma Devam Ediyor”
Haravgi gazetesi: “Antigoni’yi Kararttılar”

Alithia gazetesi: “Averof Antigoni Oyunuyla İlgili DİKO ve Odissea’yı Boşadı”.